Близо 100 арестувани за сексуално малтретиране на деца в САЩ и Австрия

OFFNews 08 август 2023 в 09:13 675 0

Снимка pixabay

Общо 98 души са арестувани за сексуално малтретиране на деца, като 13 малолетни са спасени от злоупотреби, съобщиха американските и австралийските власти, повече от две години след убийството на двама агенти на ФБР, разследващи предполагаема международна педофилска мрежа, предаде Си Ен Ен.

На пресконференция във вторник Федералното бюро за разследване (ФБР) и Австралийската федерална полиция (АФП) заявиха, че в резултат на съвместната операция в САЩ са извършени 79 ареста, 65 обвинения и 43 присъди, а 19 мъже са арестувани в Австралия.

Двама агенти на ФБР , разследващи предполагаемата група, бяха застреляни през 2021 г., докато изпълняваха заповед за обиск на компютърен програмист, заподозрян в притежание на материали за малтретиране на деца.

Предполагаемата група за злоупотреба с деца е била „мрежа от партньори“ с „някои нарушители, извършващи престъпления от повече от 10 години“, каза командирът на австралийската федерална полиция Хелън Шнайдер.

„Някои от децата са били познати на мъжете, които са арестувани“, добави Шнайдер, но отказа да коментира повече.

Австралийско разследване

Разследването на австралийската полиция е започнало през 2022 г.

„Тази операция беше много сложна“, каза правният аташе на ФБР в Канбера Нитиана Ман пред репортери във вторник. „Сложността и анонимността на тези платф

Повечето от австралийските предполагаеми нарушители са имали работа, която изисква напреднали ИТ умения, се казва в изявление на полицията.

Твърди се, че членовете на мрежата са използвали „софтуер за анонимно споделяне на файлове, използвайки криптиране и „други методи за избягване на откриването на правоприлагащите органи“, се добавя в изявлението.

Командирът на австрийската служба каза, че задържаните са управлявали „сложна мрежа“.

„Прегледът, разпространението и производството на материали за злоупотреба с деца е ужасяващо престъпление и усилията, които тази мрежа пое, за да избегне разкриването, е индикация колко опасни са били“, каза тя.

Не могат да бъдат изключени други арести.

Специалните агенти на ФБР Даниел Алфин и Лора Шварценбергер загинаха при престрелка в жилищен комплекс в Сънрайз, Флорида, докато изпълняваха федерална заповед за претърсване на 2 февруари 2021 г.

В понеделник бе съобщено, че е приключила двугодишна глобална операция за залавяне на престъпници, управляващи мрежи от уебсайтове с материали на сексуално малтретиране на деца, предназначени да генерират печалби от реклама. В България бе задържан 34-годишен мъж и е закрит управлявания от него онлайн форум, улеснявал достъпа до хиляди файлове, изобразяващи тежко сексуално насилие над деца.

Операцията е започнала от Интерпол през декември 2021 г. и е продължила до юли 2023 г. Името ѝ е Narsil (дълъг меч, който се справя с всяко зло). Глобалната операцията е била насочена и към финансовите механизми, използвани от администраторите на уебсайтове за провеждане на техните онлайн рекламни кампании.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!