Близките до бившия руски президент Медведев братя Магомедови ще лежат в затвора за кражба

Според прокуратурата братята са източили 11 млрд. рубли от федералния и регионалния бюджет

OFFNews 02 декември 2022 в 10:40 4993 2

братя

Снимка Архив

Братята Магомедови

Мешчанският съд в Москва осъди основателя на Summa Group Заявудин Магомедов на 19 г. затвор. Брат му, който е бивш член на Съвета на федерацията, Магомед Магомедов получи 18 г., съобщи РБК.

Смята се, че Могомедови са близки до бившия руски президент Дмитрий Медведев, който сега е зам.-ръководител на Съвета за сигурност, и до Аркадий Дворкович - вицепремиер в правителството на Медведев. Зиявудин Магомедов учи заедно с Дворкович в икономическия факултет на Московския държавен университет. Делото срещу братята се свързва с отслабването на позициите на Медведев.

Прокуратурата твърди, че през 2010 г. братята са създали организирано престъпно сдружение, което систематично е крадяло пари от федералния и регионалния бюджет, както и от търговски организации. Откраднатото е на стойност 11 млрд. рубли. Според обвинението ядрото на групата се състои от дружества от Summa Group. Групировката притежава няколко пристанища, най-големия руски железопътен оператор на контейнери Трансконтейнер и Обединената зърнена компания, оператор на зърнен пазар, пише Forbes.

От "Камбана" отбелязват, че сред престъпленията, в които са обвинени Магомедови, са подготовката на парцел в Калининград за изграждане на стадион за Световното първенство по футбол през 2018 г., реконструкцията на летището в Калининград и строителните работи на изкуствен парцел в близост до остров Крестовски в Санкт Петербург.

Братята Магомедови са задържани през март 2018 г., когато разследващите научават, че Зиявудин е планирал да замине за чужбина. Оттогава са в ареста. През май съдът конфискува в полза на държавата имущество на братята на стойност 750 млн. долара. Магомедови не се признават за виновни.

RBK отбелязва, че близкият до президента Владимир Путин бизнесмен Генадий Тимченко и бившият президент на Ингушетия Руслан Аушев са гарантирали за Магомедови пред съда. Александър Шохин, ръководител на Руския съюз на индустриалците и предприемачите, и бизнес омбудсманът Борис Титов също се противопоставили на ареста на братята.

Зиявудин Магомедов е в руския списък на Forbes от много години. Според изданието състоянието му през 2014 г. е било 1,4 млрд. долара. През 2019 г. капиталът му е оценен на 550 млн. долара, след което той отпада от класацията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22547

2

dolivo

03.12 2022 в 22:36

11 млрд хонорари се превръщат лесно в крадени , ако не си ми вече полезен.

Взели дали.

Дани не "паднат" от някой прозорец...

345

1

Джендо Джедев

02.12 2022 в 11:07

"Според прокуратурата братята са източили 11 млрд. рубли от федералния и регионалния бюджет"

И не са платили когато, комуто и колкото трябва. ;)