Блинкен обсъди присъединяването на Финландия и Швеция в НАТО с френския външен министър

OFFNews 22 май 2022 в 21:48 1538 1

Антъни Блинкен

Снимка Архив

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен

Американският държавен секретар Антъни Блинкен и френският външен министър Катрин Колона са обсъдили как съюзниците от НАТО да подрепят кандидатурите на Финландия и Швеция за членство в Алианса, съобщиха от Държавния департамент на САЩ.

В телефонен разговор Блинкен и Колона са били единодушни относно значението на подкрепата за Украйна и продължаването на санкционната политика спрямо руския президент Владимир Путин заради инвазията в Украйна, предаде БНР. 

Тази седмица Финландия и Швеция официиално подадоха молбите си за членство в Пакта.

Турция се противопоставя на присъединяването на двете страни с мотива, че дават подслон на, според нея, терористични организации. Москва обяви, че на територията на Западния военен окръг ще бъдат сформирани нови подразделения, за да противодейства на плановете на Швеция и Финландия да се присъединят към Алианса.

В съобщението се посочва, че страните отбелязаха "важността на продължаващата устойчива подкрепа" за Киев, както и "запазването на значителни санкции" за Москва. Външните министри на двете страни обсъдиха и въпроси, свързани с продоволствената сигурност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки