Блинкън бави обявявянето на Русия за спонсор на тероризма

Ако властта в Кремъл получи този статут, ще има санкции за всички държави, които търгуват с Москва

OFFNews 30 юли 2022 в 17:47 5037 10

Блинкън

Снимка Getty Images

Антъни Блинкън, Държавен секретар на САЩ.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън не е убеден в необходимостта от признаване на Русия за държава спонсор на тероризма, въпреки съответната резолюция на Сената на САЩ и призивите на влиятелни американски политици, съобщава авторитетното издание The New York Times.

Според медията от няколко седмици върху Блинкън се оказва натиск да обяви официално Русия за държава спонсор на тероризма, каквито в момента са Северна Корея, Сирия, Куба и Иран.

Но Блинкън се противопоставя на това, тъй като се опасява, че ответният ход ще принуди САЩ да наложат санкции на някои съюзнически държави, които имат бизнес отношения с Русия, и ще унищожи остатъците от дипломацията между Вашингтон и Москва.

Ръководителят на американската дипломация заяви по-рано, че санкциите, които САЩ и други страни са наложили на Русия, "са абсолютно същите, като тези, които биха били в сила, ако Русия е обявена за спонсор на тероризма.

The New York Times пише, че етикетът "държава спонсор на тероризма" ще доведе до по-строги санкции за и без това затруднената руска икономика, по-специално глоби срещу държави, които правят бизнес с Москва. Той ще позволи на гражданите да съдят руското правителство в съдилища на САЩ и евентуално да получат обезщетение за конфискувани от руската държава активи.

Несъгласието между администрацията на Байдън и Конгреса относно признаването на Русия за спонсор на тероризма е ехо от дебатите, датиращи от началото на войната в Украйна, когато се появиха първите доказателства за зверства и лидерите на Конгреса, включително Нанси Пелоси, обвиниха руската армия в извършване на военни престъпления. Самият Блинкън беше предпазлив, като се позова на правни критерии и на необходимостта от доказателства и разследване.

На 27 юли президентът Зеленски благодари на американските сенатори, които единодушно одобриха резолюция, призоваваща Държавния департамент на САЩ да признае Русия за държавен спонсор на тероризма, и призова и други страни да направят това.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1767

10

fiki

30.07 2022 в 23:55

поне колкото в Русия, но най-вероятно в Раша са в пъти повече

2099

9

Mateevk

30.07 2022 в 23:37

Абе в Украйна колко са тия нацисти? Поне като процент някой може ли да каже и как ги разпознават - на челата ли им пише или по друго ги познават. Просто питам.

1215

8

Lyubo

30.07 2022 в 22:00

А Ирак, Либия, Сърбия ????
Там какво нямаше ли невинни цивилни жертви, и то стотици хиляди или да !!!

-7325

7

Първо трябва Израел, Турция и САЩ, че те финансираха ИДИЛ.

2073

6

Johnny B Goode

30.07 2022 в 19:51

Еврото, няма да го огрее Блинкен, щото самолета на Лвров няма откъде да мине.
Само до Еритрея и Судан били останали коридори.

-240

5

редовно четящ

30.07 2022 в 19:44

Унгария и България заслужават строги санкции!

2073

3

Johnny B Goode

30.07 2022 в 18:49

Надява се?
Еврото, да не те е напуснал и иконома, та си оставил готвачката да пише?