Бившият шеф на отдела за вътрешна сигурност на Следствения комитет на Русия е открит мъртъв в затвора

OFFNews 21 ноември 2023 в 16:15 3900 2

Максименко

Снимка Телеграм каналът на "Медуза"

Михаил Максименко

Бившият началник на отдела за вътрешна сигурност на Следствения комитет на Русия (СКР) Михаил Максименко, осъден по делото за подкуп от престъпния бос Шакро Молодой, е намерен мъртъв в наказателна колония.

За смъртта на 50-годишния Максименко съобщават редица медии, като се позовават на свои източници. Това потвърди и адвокатът на бившия служител на МВР Андрей Гривцов пред РБК, без да дава подробности.

Според източници на ТАСС тялото на Максименко е било намерено в складовото помещение на наказателната колония-11 в Нижегородска област. "База" твърди в Телеграм, че това се е случило в психиатричната болница на колонията.

Източник на РБК, близък до Федералната служба за изпълнение на наказанията (ФСИН), предварителната версия е, че бившият полковник се е самоубил.

На Максименко "е оставало прилично време за излежаване на присъдата" и той не е имал право на предсрочно освобождаване.

През април 2018 г. Максименко е осъден на 13 г. затвор със строг режим по обвинение, че е получил 500 000 долара от Олег Шейхаметов, бивш съсобственик на веригата ресторанти "Якитория". Подкупът е бил предназначен за съдействие при освобождаването от ареста на криминалния авторитет Андрей Кочуйков (Италианеца), сътрудник на крадеца-затворник Захари Калашов (Шакро Молодой).

През март 2020 г. Максименко е осъден за втори път - заедно с бившия началник на московския отдел на Следствения комитет на Руската федерация Александър Дриманов - по дело за получаване на подкуп в размер на 1 млн. долара. Според разследващите подкупът е дошъл от бизнесмена Дмитрий Смичковски, който също е лобирал за освобождаването на Италианеца. Максименко е осъден на 14 г. затвор, напомня Би Би Си.

Защитата на бившия началник на Следствения отдел настоява за неговото оправдаване. Максименко отрича участието си в инкриминираните престъпления.

Андрей Кочуйков (Италианеца) е арестуван след престрелка, която се разиграва през 2015 г. пред ресторант "Елементи" на улица "Рочделская" в Москва. Захари Калашов (Шакро Молодой), зет на крадеца, решава да осигури освобождаването на приятеля си, като подкупи следователите, което в крайна сметка довежда до най-големия корупционен скандал в историята на Следствения комитет на Руската федерация: зад решетките се оказват и Италианеца, и самият Калашов, както и няколко високопоставени служители на Следствения комитет.

Стрелбата, след която е задържан Андрей Кочуков, е станала на 14 декември 2015 г. Инцидентът е предизвикан от конфликт между собственичката на ресторанта Жана Ким и дизайнерката Фатима Мисикова.

Твърди се, че Ким е била недоволна от работата на Мисикова и е отказала да ѝ плати. Тогава хората на Захари Калашов, водени от Кочуйков, дошли в ресторанта и поискали 8 млн. рубли от собственичката на ресторанта като плащане за дълга ѝ към Мисикова.

Ким се обръща за помощ към адвоката си, пенсионирания полковник от КГБ Едуард Буданцев, който също пристига на място с група за подкрепа. Преговорите завършили с престрелка, по време на която Будантев застрелял двама души с боен пистолет.

Калашов (Шакро Молодой) и хората му, участвали в разправата на "Рочделская", са задържани по обвинение в изнудване.

На Будантев е повдигнато обвинение в убийство, но по-късно то е преквалифицирано в превишаване на допустимите граници на самозащитата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

2

Джендо Джедев

21.11 2023 в 16:48

Самоубил се е, да. С 10 изстрела в главата... ;) Да се готви Гиркин! :D

-529

1

6екеr4о

21.11 2023 в 16:44

Потресаващи истории, впечатляваща престъпност!

Тия боклуци броят парите на килограм...
 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки