Бившият шеф на Нисан Карлос Гон озадачи света с бягството си а'ла Граф Монте Кристо

OFFNews 02 януари 2020 в 11:23 5926 0

Снимка Facebook

Находчиво бягство, а'ла Граф Монте Кристо, насочи фокуса на медиите към Япония. Бившият ръководител на автомобилния алианс Renault-Nissan Карлос Гон е избягал от домашния си арест в Токио в калъф от музикален инструмент и вече се намира в Ливан, съобщават световни медии. В официално изявление Ливан съобщи, че Гон е влязал легално в страната, предаде Франс прес.

Гон напуснал Япония на 30 декември и се е появил необезпокояван за новогодишните празненства в ливанската столица Бейрут.

Според теории на конспирацията в ливанските медии Карлос Гон е бил буквално контрабандиран в Ливан чрез кутия, предназначена за музикални инструменти, след частно представление в дома му.

Минало незабравимо

Карлос Гон доскоро беше приеман в Япония като титан на автомобилната индустрия и като харизматичния бос на емблематичните автомобилни производители Nissan и Mitsubishi Motors, пише Си Ен Ен. Ако тогава той не беше едно от най-разпознаваемите лица на страната, то със сигурност стана такъв, когато бе уволнен грандиозно и арестуван през ноември 2018 г. по подозрение за финансови нарушения. През януари, когато се изправи пред японския съд, бившият ръководител на Нисан заяви, че е невинен, погрешно обвинен и несправедливо задържан. Той добави, че всяко решение за управлението на компанията е взимал с одобрението на Борда на директорите. И никога не е бил обвиняван в злоупотреби през две десетилетната си работа по съживяването на компанията.

Гон отново беше задържан през април м.г., малко след като беше освободен под гаранция. Неговият арест е във връзка с нови подозрения за финансови злоупотреби. Според прокуратурата Гон е присвоил 5 млн. долара от фондове, изпратени от клон на Nissan на компания за продажба на автомобили.

През второто си задържане Карлон Гон определи ареста като "отвратителен и произволен" и отново отхвърли всички обвинения. Говорител на прокуратурата тогава заяви, че Гон е бил задържан, защото има възможност да унищожи доказателства.

Условията на неговата гаранция от 1.5 милиарда йени (13.8 милиона долара) изискват той да остане в Япония преди делото си, насрочено за 2020 г.

Заради мярката за домашен арест трите паспорта на Гон са конфискувани и държани от екипа му по правна защита, за да не може да напуска страната. Още тогава той беше поставен под строг надзор и беше подложен на ограничения при използването на телефони и компютри.

Теориите за неговото бягство доста се различават една от друга

Бягството на Гон предизвика серия от догатки как е станало това. Една от тях е, че това е станало в кутия за музиканлен инструмент. 

"Гардиън" пише, че Гон е избягал като в холивудски филм. Той се е скрил в куфар за музикални инструменти. Планът е бил изготвен от съпругата му Карол Гон с помощта на музикален ансамбъл и екип от бивши служители на специални части.

Френското списание "Les Echos" съобщи, че той е напуснал Япония с помощта на фалшив паспорт. (Един от трите конфискувани паспорта е френски). 

Юничиро Хиронака, адвокатът, който представлява Гон, заяви, че сигурно е имал помощта на "голяма организация".

Според Wall Street Journal Гон е стигнал до Ливан през Турция. Версия, потвърдена и от френското списание Les Echos. Това беше подкрепено от данни от полетния тракер Flightradar24, който показва частен самолет, летящ от Осака до Истанбул, а след това още един до Ливан.

Гон пристигна в Бейрут в понеделник с полет от Турция. Според ливански медии после Гон е пристигнал в Бейрут с частен самолет от Турция. Не е ясно как е напуснал Япония, където бе поставен под наблюдение, отбелязва АП.

"Карлос Гон влезе в Ливан призори вчера законно", се казва в изявление на националната информационна агенция на страната. "Обстоятелствата около заминаването му от Япония и влизането му в Бейрут са неизвестни и всички слухове за него са частни въпроси", се добавя в изявлението.

"Той вече е у дома. Това е голямо приключение", съобщи за АП Рикардо Карам, телевизионен водещ и приятел на Гон, който го е интервюирал няколко пъти. Карам потвърди новината, разпространена най-напред от френския вестник "Еко" и ливанския "Л'ориан льо жур", но не пожела да разкрие подробности.

Междувременно

в Япония всички са озадачени от неговото бягство 

Адокатът му Хиронака допълни, че "трите паспорта на клиента му са в адвокатите". 

Масахиса Сато, депутат от управляващата Либералдемократическа партия (ЛДП) на Шиндзо Абе, заяви, че Гон е нарушил гаранцията си. "Ако е вярно, това не е "напускане на страната, това е незаконно заминаване и бягство, а това, само по себе си, е престъпление", добави Сато. Според него това, че системата на Япония е позволила толкова лесно бягство, е сериозен проблем. 

Министърът на икономиката Аньес Пание-Рюнашер също коментира случая. "Френското правителство е много изненадано. Карлос Гон не е над закона... Ако чужд гражданин избяга от френското правосъдие, ние наистина ще се ядосаме“, категоричен е министърът.

Ръководителят на автомобилния алианс Renault-Nissan „не е избягал от правосъдието - избягал съм от несправедливостта и политическото преследване“, казва Гон в свое изявление и допълва, че отказва да бъде "заложник на заплетената японска правосъдна система с нейната презумпция за виновност, дискриминация и отричане на основните човешки права". Гон с нетърпение очаквал да общува „свободно“ с журналистите от следващата седмица.

Си Ен Ен припомня, че е

малко вероятно Гон да бъде принуден да се върне,

защото Ливан няма договор за екстрадиция с Япония. 

Гон беше под домашен арест в Токио от март при строги условия, включващи предаването на паспорта му на властите, припомня "Ройтерс". Възможно е да е заминал без разрешение и под чуждо име, твърди източник от националната имиграционна служба пред японската телевизия Ен Ейч Кей, цитирана от ТАСС.

От Токийския окръжен съд са потвърдили, че условията на домашния арест не са променени и той не е получавал разрешение за излизане от Япония, предаде агенция "Киодо".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови