Отново арестуваха бившия шеф на Нисан и Рено Карлос Гон

OFFNews 04 април 2019 в 16:19 2547 0

Снимка Ройтерс

Бившият ръководител на автомобилния алианс Renault-Nissan Карлос Гон е арестуван в Япония по нови обвинения, по-малко от месец след като бе освободен под гаранция, предава Си Ен Ен.

Той е бил задържан в своя дом в японската столица във връзка с нови подозрения за финансови злоупотреби, като прокуратурата смята, че Гон е отклонил към себе си 5 млн. долара от фондове, изпратени от клон на Nissan на компания за продажба на автомобили.

По време на пресконференция в четвъртък говорител на прокуратурата каза, че Гон е бил задържан, защото има възможност той да унищожи доказателства.

Говорителят на прокуратурата отказал да разкрие името на клона на Нисан или къде се намира. Няколко новинарски агенции съобщават обаче, че под ръководството на Гон японският автомобилен производител е извършил съмнителни плащания на дистрибутор на Нисан в Оман.

Една от най-изтъкнатите фигури в световната автомобилна индустрия, Гон очаква процес по отделни обвинения, че е занижавал доходите си от години и е злоупотребил с позицията си, като е прехвърлил личните си инвестиционни загуби на Нисан. Той отрича тези обвинения.

Гон определи новия си арест като „отвратителен и произволен", отхвърляйки всички нови обвинения.

„Това е част от опита на някои хора от Nissan да ме накарат да мълча, като подвеждат прокурорите“, заяви той, като добави: „Мислят си, че могат да ме пречупят като ме арестуват отново“.

Конфискувани са лични вещи на бившия ръководител на Renault-Nissan като тетрадки и телефон. Взети също така са и телефона и паспорта на неговата съпруга.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови