Бившият премиер на Малайзия отново се кандидатира на 97-годишна възраст

OFFNews 12 октомври 2022 в 10:39 1074 0

Махатхир Мохамад

Снимка Getty Images

Махатхир Мохамад

97-годишният бивш лидер на Малайзия Махатхир Мохамад ще се кандидатира за депутат на предстоящите парламентарни избори в страната, но запазва мълчание по въпроса дали би могъл да стане министър-председател за трети път.

Махатхир, който по-рано тази година беше хоспитализиран със сърдечно заболяване, заяви във вторник, че ще защитава мястото си на представител на Лангкави, популярна туристическа дестинация.

Той заяви, че алиансът, който представлява - Gerakan Tanah Air (GTA) или Движение за родина - не е решил кой ще бъде министър-председател, ако спечели изборите през ноември.

"Ние (алиансът) сме взели решение. В Лангкави кандидатът ще бъде д-р Махатхир Мохамад, но не като кандидат за бъдещ министър-председател, а само като кандидат за депутат", каза той на пресконференция.

Махатхир, който беше изписан от болница миналия месец след заболяване от Covid-19, е бил министър-председател на Малайзия два пъти, като първият му мандат продължи 22 години до 2003 г. През 2018 г. той излезе в пенсия, за да поведе тогавашната си коалиция - Пакатан Харапан или Алианс на надеждата - към изборна победа и се върна на власт на 92-годишна възраст.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews