Бившият футболист на 'Барселона' Дани Алвеш получи 4,5 г. затвор за изнасилване

OFFNews 22 февруари 2024 в 14:49 2180 0

Алвеш

Снимка ЕПА

Дани Алвеш

Върховният съд на Каталуния призна бившия защитник на "Барселона" и на бразилския национален отбор Дани Алвеш за виновен за сексуално насилие срещу жена в нощен клуб в Барселона през 2022 г. Известният бразилски футболист получи 4,5 г. затвор и ще трябва да плати 150 000 евро на жертвата, съобщи Би Би Си.

40-годишният Алвес, един от най-награждаваните футболисти в историята, бе арестуван през януари 2023 г. и оттогава е в ареста. Той отрича да е извършил сексуално посегателство над жената, което според разследващите е станало в ранните часове на 31 декември 2022 г. в клуб "Сътън" в Барселона.

"Доказано е, че жертвата не е дала съгласието си и освен показанията на ищеца има доказателства, става дума за изнасилване", се казва в изявление на съда.

Алвеш твърди, че сексът е бил по взаимно съгласие.

Адвокатът му поиска футболистът да бъде оправдан, а прокуратурата настоя за 9 г.

Присъдата не е окончателна и Алвеш може да обжалва.

Случаят му привлече внимание не само поради факта, че на подсъдимата скамейка е известен футболист, но и защото проблемът с насилието над жени става доминираща тема в Испания, коментира Ройтерс.

Това е един от най-значимите съдебни процеси в Испания, откакто с приет през 2022 г. закон съгласието бе превърнато в ключов елемент в делата за сексуални посегателства и беше увеличена минималната присъда затвор за това престъпление.

Мексиканският клуб, в който играе бившият футболист на "Барселона", "Ювентус" и ПСЖ, прекрати договора му веднага след ареста.

Алвеш спечели 46 титли по време на кариерата си и е смятан за най-награждавания футболист в света. Бразилският защитник прекара осем сезона в испанския клуб "Барселона", като между 2008 и 2016 г. спечели шест пъти Ла Лига, три пъти Шампионската лига и четири пъти Купата на Испания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика