Бившият бразилски президент осъден на 9,5 г. затвор за корупция

Вероника Шербанова 12 юли 2017 в 21:03 3605 2

Снимка Reuters

Бившият бразилски президент Луиз Инасио Лула да Силва беше осъден на девет години и половина затвор за корупция и пране на пари, съобщиха ТАСС и БТА, позовавайки се на телевизия "Глобо".

На Лула Да Силва, който беше президент на Бразилия между 2003 и 2010 г., бяха повдигнати обвинения през септември миналата година. 

Според следствието той е получил от петролната компания "О А Еси" триетажна луксозна къща в курорт в корупционна схема, свързана с държавната петролна компания "Петробраз". 

Бившият бразилски президент е признат за виновен още за пране на пари - над 3,7 милиона реала (1,1 милиона долара към момента на извършването на предполагаемото престъпление). 

Решението не е окончателно и подлежи на обжалване. Очакванията са, че Да Силва непременно ще обжалва. 

Разглеждането на обжалването може да отнеме няколко месеца. 

Луиз Инасио Лула да Силва е подсъдим по още четири дела за корупция. Той обаче твърди, че е невинен, а обвиненията са политическа атака срещу него.

Ако бъде признат за виновен на втора инстанция по който и да било този процеси, той ще загуби правото да се кандидатира за изборни длъжности. Да Силва вече обяви, че има желание отново да се кандидатира за президент на Бразилия догодина. 

Според проучванията той се радва на голяма подкрепа, особено сред по-ниските слоеве на населението и би получил най-много гласове на изборите, ако се кандидатира. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

2

Hissarion

13.07 2017 в 10:12

Човека за един апартамент го осъждат на 9 години, а при нас Цецо се уреди със седем и се има за рупор на демокрацията и алтуизма.