Бивш руски журналист обяснява защо рейтингът на Путин расте

Стефан Йончев 31 март 2022 в 16:23 4928 2

Снимка Стопкадър: CNN

Войната продължава вече втори месец и хиляди руски войници са убити, а в същото време независимо социологическо проучване в Русия показва, че рейтингът на Путин в страната му расте. През март одобрението към него е 83% - с 12% повече от предходния месец и с 14 повече от януари. 

Станислав Кучер - известен руски телевизионен водещ ветеран, който е напуснал страната, защото не е могъл повече да върши работата си, обяснява пред Си Ен Ен защо руснаците подкрепят Путин въпреки случващото се. И защо тази подкрепа се засилва.

Според него това се дължи на две причини.

Първата е, че руснаците имат доверие на производителя на тези идеи.

Както не шием сами дрехите си, а се доверяваме за това на производителя, така много руснаци буквално носят идеите, защото се доверяват на производителя им. А производителят в този случай е Путин и неговата пропагандна машина. Така че в продължение на 22 години те са били захранвани с тази информация основно по един и същ канал. Макар че имаме интернет, различни канали в телеграма, социални медии и др., ако просто отивате на работа всеки ден, занимавате се с рутинните си дела, вие просто се доверявате на основния производител на информация и това е телевизията, обяснява журналистът. За по-голямата част от руснаците това все още е телевизията. "Тогава просто ѝ се доверявате - и това е причина номер едно", обобщава Кучер.

Що се отнася до причината номер две: в Италия през 1930 г., когато Мусолини е на власт, се провежда допитване до общественото мнение. При въпрос доверявате ли се на Мусолини, какво очаквате да кажат? Ако имате нещо подобно в Германия през 1939 и 1940 г. или по всяко време на съветската епоха и Съветския съюз, без значение дали по времето на Сталин или по времето на Брежнев, какво да кажат хората, пита риторично журналистът.

"Бях доста млад, но все още помня Съветския съюз. И нямаше как някой да отговори по телефона или под каквато и да е друга форма "Не вярвам на комунистическата партия или на президента". Така че, разбира се, от една страна, не вярвам на тези проучвания, не можем да се доверим на точните им цифри, независимо какво казват. От друга страна, да, много руснаци, така нареченото "агресивно мълчаливо" мнозинство, сега са в ситуация, в която одобряват Путин. Образованието и информацията са единствените ключове към промяната на руския начин на мислене", е неговото заключение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!