Бивш премиер се кандидатира за президент на Франция

Лъчезар Вълев 12 декември 2011 в 14:08 1505 0

Доминик дьо Вилпен

Снимка Wikimedia

Доминик дьо Вилпен

Бившият премиер на Франция Доминик дьо Вилпен обяви своята кандидатура за президентските избори догодина. Консерваторът заемаше ключови постове по време на управлението на Жак Ширак и беше основен опонент на Никола Саркози в дясното пространство.

58-годишният Дьо Вилпен бе външен министър (2002 г. - 2004 г.) и премиер на Франция (2005 - 2007 г.). Неговото управлението остана в историята с противопоставянето му на войната в Ирак през 2003 г.

Кандидатурата на Дьо Вилпен ще бъде своеобразен удар за настоящия президент Никола Саркози. Макар да принадлежат към десницата, двамата са политически врагове. Преди три месеца френският апелативен съд потвърди оправдателната присъда срещу Дьо Вилпен в делото, заведено от Саркозиза за клевета. Настоящият президент на Франция твърдеше, че Дьо Вилпен безпочвено го е обвинил във вземането на подкупи при доставките на оръжия за Тайван по времето, преди да заеми поста президент.

Според последното социологическо проучване Дьо Вилпен би събрал едва 1-2% от гласовете на президентските избори. Кандидатура обаче ще повлияе сериозно на Саркози, тъй като ще отнеме ценни гласове от неговия лагер.

Другите претенденти за поста са сегашният държавен глава Никола Саркози и кандидатът на социалистите Франсоа Оланд. Проучването на установи, че Франсоа Оланд би получил 31.5% от гласовете спрямо 26% за Саркози и 13.5% за крайнодесния кандидат Марин льо Пен.

Политическата кариера на Дьо Вилпен започва през 1980 г. когато започва работа в секретариата на Министерството на външните работи. От 1984 г. е назначен за първи секретар във френското посолство във Вашингтон. Между 1989 г. и 1992 г. е съветник към посолството на Франция в Ню Делхи.  През 1993 г. Доминик дьо Вилпен се завръща в страната си и оглавява секретариата на министъра на външните работи. От 1995 г. е назначен като генерален секретар на президентството на Жак Ширак.  От 2002 г. до 2004 г. заема поста на министър на външните работи, а от 2004 г. до 2005 г. е министър на външните работи. След референдума за европейска конституция през май 2005 г. Доминик дьо Вилпен е назначен за министър-председател на Франция. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!