Бивш наемник от 'Вагнер', участвал в боевете за Бахмут, е осъден в Казахстан

OFFNews 29 ноември 2023 в 12:44 2975 0

Вагнер

Снимка Интернет

Съд в Казахстан осъди на шест години и осем месеца затвор местен жител, участвал в бойните действия в Бахмут като член на частната армия "Вагнер". 

Според разследването обвиняемият наемник се е съгласил да влезе в редиците на "Вагнер", поблазнен от заплащането, бил е ранен и уволнен. Районният съд в Казибекби, Караганда, признал мъжа за виновен по член за наемничество, съобщи Би Би Си.

"През март обвиняемият Ш., докато си бил у дома в село Топар в Карагандинска област, чрез мрежата "ВКонтакте" научил и по-нататък се съгласил срещу добро парично възнаграждение да се присъедини към частната военна компания "Вагнер" за участие в действия на територията на Украйна", цитира решението на съда изданието Zakon.kz.

"В края на април е бил изпратен в град Бахмут, намиращ се на територията на Украйна, където е взел участие във военни действия, насочени към подкопаване на конституционния ред и нарушаване на териториалната цялост на Украйна", се казва още в решението.

Мъжът се изповяда. Членът за наемничеството предвижда наказание от 7 до 10 г. лишаване от свобода с конфискация на имуществото, но съдът признава искреното разкаяние на подсъдимия Ш. като смекчаващо вината обстоятелство, пише Zakon.kz.

Казахските власти и преди са правили изявления в подкрепа на суверенитета на Украйна, но продължават да си сътрудничат с Кремъл, въпреки че декларират готовността си да следват санкционните мерки срещу Русия. ЧВК "Вагнер" се бори в продължение на няколко месеца за Бахмут. След превземането на града наемниците са изтеглени от фронтовата линия, някои от тях участват в бунта на Евгений Пригожин, самият основател на "Вагнер" загива в самолетна катастрофа, напомня Би Би Си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика