Бивш министър: В Карабах отново се стреля, Азербайджан наруши примирието

OFFNews 21 септември 2023 в 16:25 3302 1

Опитващи се да избягат от Нагорни Карабах арменци

Снимка БТА/АП

Опитващи се да избягат от Нагорни Карабах арменци

Азербайджанските сили са нарушили споразумението за прекратяване на огъня в Нагорни Карабах и се придвижват към столицата на непризнатата сепаратистка република Степанакерт, съобщи първо бившият държавен министър на Нагорни Карабах Артак Бегларян, цитиран от "Арменпрес". Той допълни, че по предварителна информация азерските сили са убили цивилен в село Хатерк в четвъртък.

Нагорни Карабах: предисторията на конфликта между Армения и Азербайджан

„Азербайджанците не само не прекратиха огъня вчера в 13:00 ч, стреляйки и движейки се в различни посоки в продължение на няколко часа, но и днес продължиха нарушенията. Днес сутринта те убиха цивилен в окупираното село Хатерк, сега стрелят/преместват се в Степанакерт“, пише Бегларян в публикация в X (с предишно име Туитър).

Нагорни Карабах е регион с предимно арменско население (според Ереван то наброява 120 хил. души), но е международно призната територия на Азербайджан. По-голямата част от него контролира сепаратистко управление от етнически арменци, подкрепяни от властите в Армения, в продължение на 30 години.

24 часа след началото на внезапната военна операция на Баку сепаратистките власти в Карабах обявиха капитулация. На преговори бе договорено примирие с гаранции, че цивилните ще могат да напуснат безопасно, а сепаратистите ще се разоръжат напълно. Очакваше се Карабах да премине изцяло под властта на азерите.

След съобщението за нарушеното примирие днес се появи и информация, че азерските войски са влезли в Степанакерт, които сепаратистките власти отрекоха като "фалшива новина". Арменският премиер Пашинян също отрече тази информация. Той се опита да успокои хората с думите, че като цяло ситуацията е стабилна. Той обаче призна, че има трудности с комуникацията в Нагорни Карабах.

Нарушаване на примирието поставя под въпрос сигурността на бягащото цивилно арменско население от Карабах.

Именно този въпрос е обсъдил руският президент Владимир Путин по телефона с президента на Азербайджан Илхам Алиев, на когото се е обадил. Той е подчертал важността на гарантирането на правата и сигурността на арменците в Нагорни Карабах, съобщава Кремъл. Оттам допълват, че Алиев се е извинил за смъртта на руски миротворци в резултат на азерския обстрел на 20 септември.

Над 60 членове на Европейския парламент са изпратили писмо до върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел с искане за налагане на санкции срещу Азербайджан за неговата широкомащабна атака в Нагорни Карабах. Председателят на подкомисията по сигурност и отбрана на ЕП Натали Лоазо публикува писмото в X.

„Повече от 60 членове на Европейския парламент ме последваха и поискаха Европа да наложи санкции срещу режима на Илхам Алиев за нападението срещу арменското население в Нагорни Карабах“, твърди Лоазо.

Евродепутатите призовават Борел да вземе мерки и да предотврати етническото прочистване и нова война.

Арменският външен министър пък е разговарял за случващото се с колегата си от Саудитска Арабия. Арарат Мирзоян се е срещнал с принц Фархан Ал Сауд в кулоарите на 78-ата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

За срещата съобщи Мирзоян. По думите му той е представил ситуацията с „азербайджанската агресия срещу Нагорни Карабах. Двамата са обсъдили и възможностите за развитие на двустранните дипломатически отношения между Саудитска Арабия и Армения и сътрудничество в различни области.

На този фон протестите в Ереван продължават. Такъв има и днес и медии съобщават за жестока разправа на полицията с демонстранти. Те са убедени, че властта в Ереван не е защитила арменското население в Нагорни Карабах и искат оставката на премиера Никол Пашинян. Той отказва да я подаде.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!