Битката за Бахмут. Целта на Пригожин е ''Украинската Калифорния'' с мините за добив на сол и алабастър

OFFNews 06 януари 2023 в 10:48 6989 8

Пригожин

Снимка РИА ФАН

Евгений Пригожин

Близкият до руския президент Владимир Путин бизнесмен и основател на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин се интересува от придобиването на контрол върху находищата на сол и гипс в района на Бахмут, за които руските сили водят ожесточени боеве през последните шест месеца, смята Вашингтон.

Според агенция Ройтерс, която се позовава на говорител на Белия дом, САЩ имат основания да мислят, че "манията по Бахмут е продиктувана от парични мотиви".

В района на Бахмут се намира най-голямото находище на сол в Европа (Артемивско) с площ 179 кв. км.

САЩ и преди са обвинявали руски наемници, че експлоатират природните ресурси в Африка, за да финансират войната в Украйна. Москва отхвърля тези обвинения и ги нарича "антируски гняв".

Според Вашингтон от близо 50 000 бойци на ЧВК, участващи във войната, повече от 4000 са убити, а 10 000 са ранени. Само в боевете за Бахмут от края на ноември до началото на декември миналата година са били убити повече от хиляда наемници, заяви говорител на Белия дом.

В разпространен от руската агенция РИА "Новости" запис Пригожин потвърди, че силите му почти не напредват в града и водят сражения за отделни къщи в продължение на ден или дори седмица. Той обяви още, че около 20 затворници от първата група, наета от "Вагнер", са се завърнали от фронта и вече са помилвани. Според "Медуза" сред амнистираните има и мъж, получил присъда за убийство.

В края на декември САЩ съобщиха, че групата "Вагнер" е получила пратка оръжия от Северна Корея в подкрепа на руските сили в Украйна, което показва нарастване на ролята на наемниците в конфликта.

Мините около Бахмут са изоставени, но съдържат големи залежи, а другаде в Украйна подобни находища няма. В шахтите край Ивановград добивът е продължавал до 60-те години на миналия век. Апетитите за тези находища са били големи още в царско време. Мащабният добив на гипс в Бахмут започва в края на 19 век, когато германецът Едмунд Фарке е получил концесии за две зони за добив – тази до Ивановград и друга, където има алабастрови мини. В ранните съветски години до Втората световна война в мините е използван затворнически труд, а гипсовият камък с теснолинейка е изпращан до фабриката за алабастър в Бахмут. Там блоковете са натрошавани за производството на алабастър. Алабастърът е минерал, плътна разновидност на гипса, с характерен млечнобял цвят. Има находища във Великобритания, Испания и Египет, а ресурсите на „Украинската Калифорния“ са влезли в полезрението на Пригожин. След разпадането на Съветския съюз добивът на гипс е в ръцете на чужди компании – на германската Knauf и италианската Siniat.

Точно заради мините за алабастър и сол наричат Бахмут "украинската Калифорния".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

8

Johnny B Goode

06.01 2023 в 15:29

Винкел, абе ти да не си оня дето пита "А защо тръбата е цяла?"

-529

7

6екеr4о

06.01 2023 в 15:21

Току-що Дядя Пиздю си призна чистосърдечно целите на кървавата си инвазия, нали е от КГБ, тъп като галош, щяло да има мир, ако Украйна признае "новите териториални реалности"!
Скоропостижно бяха забравени и денацификацията, и милитаризацията, и наркоманите, остана заграбената земица и възможността да се краде малко повече от обичайното!
Азиатски урод, тъп като галоШ!!!

22548

6

dolivo

06.01 2023 в 13:37

Залежите не са "в ръцете на западни компании", а са отдадени на концесия, което е нормална бизнес практика, като нямаш know-how как да добиваш и управляваш без корупция.

Украйна има шистов газ , който ако се разработи като находище, може да замени Русия. А руския мафиот не обича конкуренция - такава се унищожава методично.

Трагедия.

345

5

Джендо Джедев

06.01 2023 в 13:07

Пешко,

Като видиш картата на газовите (и не само) находища в Украйна, ще ти стане ясно защо пияните ти "братушки" се юрнаха да я "освобождават".

Какво значи "САЩ са в Украйна", би ли пояснил? Щото се сещам, че Рашка е в Украйна с войски и където е стъпила - само пепелища!

2073

3

Johnny B Goode

06.01 2023 в 11:08

Време е високотехнологични страни като Северна Корея да помогнат на изостаналата бензиноколонка, вече и без ракети.

2051

2

Propaganda

06.01 2023 в 11:08

Ма как така?

Проституиращите русофили тук тип ордерчо, еврака, беловеждов твърдяха, че тая война орките я започнаха по благородни подбуди?!?

От месеци нищо вече не се чува за демилитаризация, денацификация...едно друго.

Само бомбене по трафопостове, пом. станции и прочие раССки нацизъм

345

1

Джендо Джедев

06.01 2023 в 11:06

Тя цялата патаклама и лайната, в които Пу вкара крепостниците си, са от корист. Приказките за "освобождаване" и "денацификация" са пунта-мара за мононевронните дебили. Друг не може да се хване на тия глупости.
 
X

Подкастът на OFFNews