Те се сражаваха за родината. Убиец, наркодилър и крадци разпознати сред помилваните наемници от Вагнер

OFFNews 05 януари 2023 в 21:20 16568 9

Снимка РИА ФАН

Евгений Пригожин съобщи за първата партида затворници, които са получили помилване след 6 месеца на фронта в Украйна.

Руски журналисти идентифицираха част от осъдените затворници, сражавали се за Вагнер, за чието помилване съобщи собственикът на частната военна компания Евгений Пригожин. Сред помилваните и освободени от излежаване на присъдите престъпници има и мъж, получил присъда за убийство, съобщава изданието „Медуза“.

Те се сражаваха за родината – сред тях са убиец, осъдени за грабеж, за организиране на престъпна група и за производството на амфетамини. В разпознаването им са участвали журналисти от „Медуза“ и Би Би Си.

Сутринта на 5 януари Пригожин обяви , че членовете на първата група затворници, вербувани от ЧВК "Вагнер" за изпращане на фронта в Украйна, са изпълнили шестмесечните си договори и са получили помиловка. Агенция РИА Новости публикува видео с тези хора (лицата им бяха замъглени), а РИА ФАН, собственост на Пригожин, публикува техни снимки.

Руската редакция на Би Би Си идентифицира сред затворниците 34-годишния Анатолий Салмин от Ленинградска област, който е многократно осъждан, включително за убийство. През 2011 г. той получи девет години затвор за това, че е удавил приятел, с когото отишъл на риболов.

Помилван е и ветеринарният лекар от Санкт Петербург Дмитрий Каравайчик, който през 2019 г. беше осъден на 17 години за производство и продажба на амфетамин. Съпругата му Диана Грибовская също беше замесена в случая. Тя получи 16 години.

Самият Каравайчик твърди, че полицията му е подложила амфетамина, а той е продавал стрити хапчета уж като дрога, за да намери пари за разработване на изкуствени крайници за животни. В пресата Каравайчик беше сравнен с главния герой от сериала Breaking Bad, учителят Уолтър Уайт, който произвеждаше амфетамини.

Сред затворниците е Александър Суетов, който получи присъда от 10 години лишаване от свобода през 2020 г. като организатор на престъпна група, нахлула в магазини за бижута в Санкт Петербург, както и Денис Кинев, който беше осъден на пет години затвор през 2011 г. за грабеж. Друг ветеран от военните действия, Станислав Усачев, към 2016 г. беше получил получи година и един месец затвор за кражба на кола. Вероятно след тези присъди и Кинев, и Усачев са извършили и други престъпления.

Съобщения, че ЧВК Вагнер вербува руски затворници за войната с Украйна, като им обещава помилване, ако се бият шест месеца, започнаха да се появяват през лятото на 2022 г. През септември съратници на опозиционера Алексей Навални публикуваха видео на Евгений Пригожин, който предлага на затворниците в колонията Марий Ел да станат наемници.

Както отбеляза Медиазона , през септември-октомври броят на затворниците в руските колонии е намалял с 23 000 души - повече, отколкото в резултат на амнистиите през предходните години. Изданието свързва това намаление с вербуването от страна на Вагнер в ЧВК. През декември агенцията забеляза, че Федералната наказателна служба е спряла да публикува данни за броя на затворниците в руските затвори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

10

6екеr4о

09.01 2023 в 10:14

Уважаеми г-н Торо,
искам да направя едно терминологично уточнение, което намирам за важно: рашките изписват името на държавата ни с буквата "О": Болгария! А Волжска България я изписват с "У"!
И за да онагледя размера на пропагандното индоктриниране, промиване на мозъци, ще отбележа, че в центъра на гр. Казан има 4-етажен музей, експонатите на който са етикирани на руски и на татарски. В руските етикети никъде не се употребяват думичките Бугария, бугари и прочие!
Но има карта на средновековието, където милата ни татковина в сегашните си граници се казва Татарстан!

10298

9

AntiZ

06.01 2023 в 10:44

dolido, рашистката мафия си има няколко държави. Да не забравяме фу-Рашката преzидент Кой го докара! Ами БКП, дето си легна и на сутринта се събуди БСП? Да припомним и за козела от Мадрид, селтака от сирищник, кремълските изпражнения виденов, станишев, сидеров, копейкин, чалгаря от учин дол...Оффнюз дават 1000 символа за пост, нема да ми стигне да изброя кремълските подлоги в тази наша мила рОдина!

22548

8

dolivo

06.01 2023 в 09:32

Мафията си има държава

Целта оправдава всякакви средства

Това е Руското управление от доста време насам

1067

7

StinkingSonOf

06.01 2023 в 06:17

Не виждам нищо нередно. Все пак през март и април гледахме как руски войници изпращат крадени тоалетни чинии, носено женско бельо и какви ли не боклуци към домовете си. Убийците и наркодилърите от Вагнер са си направо класи над обичайната паплач.

4738

6

Того

06.01 2023 в 04:22

Руснаците са престъпна нация. Старите български територии, като Татарстан, Кабардино-Балкария трябва да напуснат РФ и станат независими държави. Татарстан трябва да си върне истинското име, Булгаристан.

710

5

Д-р Мазникуров

05.01 2023 в 23:11

Говеждов, ти взе че ги провери - ВСУ де, та и процент изкара! 30, що така, не е ли много кръгло такова пък и малко?! Какво ще кажеш за 45.65 % примерно, не е ли по-яко? И освен това, каквито и да са - украинските военни, те наистина се бият за Родината си, за разлика от твоите руZски свини-разбойници, с които може и да си роднина...Но всъщност забравих че това нещо, за Родината де, ти няма как да го схванеш, та все пак извинявай де...

2073

3

Johnny B Goode

05.01 2023 в 22:16

И къде го видя това за 30% бе, трол непоръбен?
При около 600к армия, това значи 200к затворници. Можеш ли с двете си мозъчни клетки да си преставиш колко затвори трябват за това?

345

1

Джендо Джедев

05.01 2023 в 21:43

"Те се сражаваха за родината – сред тях са убиец, осъдени за грабеж, за организиране на престъпна група и за производството на амфетамини."

Екстра, алкашите го чакат МНОГО мрачни времена, та ще имат нужда от амфетки. :D