Български бизнесмен купи пивоварната в Ниш

Александра Маркарян, Георги Савчев 05 август 2015 в 13:57 13124 4

Български бизнесмен е новият собственик на завода за бира в Ниш, Сърбия, съобщи агенция Beta.

След преговори със синдика "Нишка пивара" е била продадена на компанията "Капитални проекти", чийто собственик е български гражданин, заяви президентът на акционерното дружество "Нишка пивара" Милан Дамняневич пред агенцията.

Новият собственик е заинтересован да възстанови производството и да върне част от служителите на работа.

По информация на агенцията, стойността на сделката е 130 млн. динара (1.85 млн. евро).

По данни на сбърския и българския търговски регистър "Капитални системи" АД е учредено във Варна на 8 юли 2014 г. Капиталът е 50 000 лева, а предметът на дейност: реализиране, управление и продажба, търговия на инвестиционни проекти и лицензи в областта на енергетиката; изграждане, поддържане и експлоатация на съоръжения за производство на електрическа енергия; производство и продажба на електрическа енергия от възобновяеми енергийни източници; придобиване и продажба на предприятия, клонове и представителства в страната и чужбина; предлагане на енергоефективни услуги и консултации.

При учредяването 99% от акциите (49 500 бр.) са записани на името на Иво Георгиев Василев, който по-късно ги прехвърля на Стефан Борисов Стефанов. Останалите 500 бр. акции и досега държи Таня Господинова Василева от Сливен, където по-късно е преместен и адресът на фирмата.

Иво Георгиев Василев е ликвидаторът на "Океаник продакшън - Терем Варна" с предмет на дейност производство на композитни панели и изграждане на различни плаващи обекти. Дружеството, основано през 2007 г. с капитал 50 000 лв., е било собственост на шведския концерн "Океаник криейшънс" АБ (50%) и военните заводи "Терем" (50%). При създаването от "Терем" ЕАД съобщават, че планът е "Океаник" да инвестира около 60 млн. лева в оборудване и инфраструктура за производство на плаващи хотели, казина и индустриални площадки, а от "Терем" участват с апорт на неизползвана площадка. На 9 март 2010 г. общото събрание взема решение за прекратяване на дейността и започване на процедура по ликвидация, за което адв. Василев уведомява кредиторите.

Василев е също собственик на 50% от "Даскалова, Василев партнърс" ДЗЗД.

Стефан Стефанов е едноличен собственик на "Пътстрой" ЕООД и "Соларни системи 1" ЕООД. Той е съсобственик на "Техномаш капитал" ООД и участва в управлението на "Технолизинг" АД, "Техномаш-българска индустриална група" АД и "Зографос Атон" ЕООД. Бил е в управлението и на "Техномаш-флотски арсенал" ДЗЗД.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews