Би Би Си: Удар по хуманитарния коридор в Газа уби деца и жени (обновява се)

OFFNews 14 октомври 2023 в 18:11 8838 4

Удар по хуманитарния коридор за бежанци

Снимка Би Би Си

Момент от удара

Би Би Си съобщи, че  най-малко 12 жени и малки деца са загинали, когато удар е поразил автомобилите им, докато бягали от северната част на Газа по време на обявения хуманитарен коридор.

Медията информира, че е потвърдила достоверността на видео, показващо удар върху цивилния конвой. 

Видеото е картина на почти невъобразимо кръвопролитие и за съжаление е само последното от многото, предизвикани от този конфликт, подчертава Би Би Си.

Анализът на снимките от мястото на инцидента показва, че някои от загиналите са на възраст между две и пет години. Палестинското министерство на здравеопазването обвини Израел за нападението. Израелските сили за отбрана (IDF) заявиха, че провеждат разследване.

Във видеото се вижда как група мъже тичат към камион. Някои от тях се качват на камиона, а други снимат сцената. Те крещят молитви и оплаквания за жертвите в изпълнения с дим въздух, като гласовете им от време на време се заглушават от воя на автомобилните аларми. С приближаването на камерата към камиона започва да се разкрива целият ужас на удара. Няколко тела, изкривени от силата на взрива, са разхвърляни по бордовата платформа. Наоколо има локви кръв. От другата страна на камиона, се вижда тялото на малко дете - очевидно на не повече от четири години. Докато камерата се движи покрай камионите, се виждат още две премазани и горящи превозни средства - вероятно с жертви, които все още са вътре.

Прозорецът за хуманитарния конвой изтече в 16 ч. местно време.

Вчера Израел даде 24 за евакуация от северната част на Ивицата Газа.

Израел предупреди 1,1 млн. палестинци, живеещи в северната част на Газа, да се евакуират на юг, а хиляди бягат с превозни средства или пеша.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви, че призивът за масова евакуация е изключително опасен и призова за хуманитарен достъп.

Според здравните власти на Палестина в Газа са убити 28 медици от началото на ескалацията на конфликта в местна болница.

Лекар от британско-палестински произход, който работи в Газа, описа в "Екс" ("Туитър") ситуацията там: "Предстояща катастрофа за общественото здраве в болница "Шифа". Десетки хиляди вътрешно разселени хора търсят убежище на територията на болницата, по коридорите, в отделенията. Навсякъде. Стотици пациенти с рани, които се нуждаят от операция, не могат да влязат в операционната зала. Огромни тълпи."

В гласови съобщения до свои колеги във Великобритания той разказва още: "Вече не сме в състояние да правим нищо друго освен наистина животоспасяващите операции. Не само консумативите са изчерпани, но и персоналът е изчерпан. Много от тях или са били убити, или са имали убити членове на семейството си, или се опитват да осигурят семействата си", цитира го Би Би Си.

Британската медия съобщава още, че не е сигурен и граничният пункт Рафа между Газа и Египет, към който много чужденци се отправят, за да напуснат размирния район. Според свидетел от палестински произход, над 500 чужденци днес са били там и са очаквали да преминат границата, но безуспешно.

"Самият граничен пункт не е безопасен, има бомбардировки и няма къде да се скриеш. Хората получиха съобщения, че трябва да бъдат там от 12 до 15 ч. местно време, но в нито един момент от този период пунктът не беше отворен", казва Мохамед Аборджелаа пред Би Би Си. Повечето от чуждестранните граждани на границата са с двойно гражданство, едно от които палестинско.

Конфликтът между Израел и Газа ескалира, след като повече от 1300 души бяха убити в Израел миналия уикенд, когато бойци на "Хамас" пресякоха границата, за да нападнат цивилни и войници. Повече от 2200 души са загинали при започналата след това израелска кампания за бомбардиране на Ивицата Газа, съобщават палестинските власти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-85

4

Агент 001

15.10 2023 в 07:59

ob1, пределно ясно за всички здравомислещи е откъде е дошъл ударът. "Хамас" не иска да се лиши от живия си щит. Нормално да се очаква от диво племе, живеещо в 13-ти век.

-1650

3

ob1

15.10 2023 в 00:02

https://offnews.bg/sviat/mvnr-na-izrael-izraelski-detca-sa-bili-varzani-i-izgoreni-zhivi-ot-ha-810483.html

А тук изобщо сигурно ли е от къде е ударът? Да не се окажат романтиците от Хамас? Като в онова видео дето таткото пращаше синчето си да хвърля камъни по израелския патрул с цел да го застрелят?

3251

2

динозавър

14.10 2023 в 20:47

ББС е антиеврейска организация. Великобритания е била предимно антиизаелска държава. Дори пречеше на създаването Израел. Като обучаваше и ръководеше т.н. арабски легион.

1730

1

Ivan

14.10 2023 в 20:11

Как ви звучи този коментар на фона на факта от 7-ми т.м.: "Терористите нахлуха и избиха 250 празнуващи хора, предимно младежи. След това те нападнаха близкия до Ивицата Газа израелски град Сдерот, влизайки в къща след къща, убивайки и извличайки хора, които сега са техни пленници и могат да бъдат използвани като живи щитове срещу собствената им израелска армия. В кибуц бяха намерени телата на обезглавени бебета и труповете на овъглени хора."
Няма два морала, няма и 2 истини! Око за око, зъб за зъб!
А у нас е: Око за 2 и зъб за челюст!


 
X

Мистерии в Хераклея Синтика