Безсрочна национална стачка във Франция от утре, транспортът ще е блокиран

OFFNews 04 декември 2019 в 12:39 3708 0

Безсрочна национална стачка започва във Франция утре. Очаква се няколко милиона работници и служители в държавния и частния сектор да се включат в протестните действия.  Очакват се силни смущения в обществения живот, особено в градския транспорт, предупреди МВнР. 

По информация на българското посолство в Париж стачката ще обхване железниците (SNCF), като ще бъдат осигурени само 10% от влаковете на територията на страната, регионалните влакове TER (Transport express régional), от които ще пътуват само 3 %; влаковете Intercités ще бъдат почти изцяло анулирани, особено в регионите Бретан и Окситания.

В протестните действия ще се включи и общественият транспорт в Париж и Ил дьо Франс (RATP) - метро, влакове, автобуси и таксита.

Синдикатите на наземния персонал на авиокомпанията „Ер Франс" също са призовали към стачка, поради което може да се очакват затруднения при обработката на пътници и багажи.

На 5 декември са планирани повече от 150 протестни събития в цялата страна. Префектурата на полицията в Париж е забранила придвижването и паркирането на автомобили и призовава към затваряне на всички магазини, ресторанти и други обществени обекти по маршрута на стачното шествие в Париж, което е предвидено да започне от „Гар дьо нор" (Gare du Nord) и да продължи до „Плас дьо ла насион" (Place de la Nation), уточнява Външно. 

Стачка са обявили и в сферата на образованието – очаква се 40% от училищата да бъдат затворени, а също и множество лицеи и университети. Синдикатите в сферата на енергетиката също ще се включат в протестните действия, като не се предвижда спиране на тока за домакинствата, но са отправени призиви за намаляване на производството на електричество, спиране на тока в държавните и обществени сгради (с изключение на болниците).

Има призиви за стачка в седемте френски рафинерии, което не изключва спирането на производството, но според експертни оценки към момента е малко вероятно да се появи липса на гориво по бензиностанциите.

Препоръчваме на българските граждани, пребиваващи във Франция или планиращи пътуване в страната, да се информират за актуалната обстановка, като имат предвид възможните затруднения и закъснения на градския транспорт при придвижване от и до летищата, както и закъснения в обслужването на самите летища. При подготовка на пътуване съветваме сънародниците ни да предвидят и осигурят алтернативен транспорт за придвижване от и до летищата, особено в Париж, съветва МВнР. 

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Париж на следните телефони: + 33 1 45 51 85 90 и +33 6 23 18 09 93.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови