Безредици в Молдова по време на антиправителствен протест

OFFNews 25 април 2016 в 07:39 2809 1

Безредици в Молдова по време на антиправителствен протест

Около 1000 демонстранти в Молдова влязоха днес в масови сблъсъци с полицията. Те заплашиха да щурмуват сгради в центъра на Кишинев, които са собственост на известен бизнесмен, съобщава БНТ.

От септември насам в Молдова редовно се организират многохилядни протести, след като от местни банки изчезнаха 1 милиард долара. Финансовата измама доведе до масово разочарование от политиците и от бизнес лидерите в страната. Назначаването на нов министър-председател през януари, който има близки връзки с един от най-богатите хора в Молдова, разгневи опозицията и гражданите, които настояват за предсрочни парламентарни избори.

Снощи около 7000 души протестираха пред сградата на правителството. Демонстрантите влязоха в сблъсъци с полицията, при които 14 служители на реда бяха ранени. От Генералния инспекторат на полицията съобщиха, че е стартирано наказателно дело срещу участниците в безредиците в Кишинев. Били са задържани около десет от най-активните демонстранти.

Министърът на вътрешните работи Александър Жиздан заяви, че отговорността за възникналите безредици е на лидерите на Гражданска платформа "Достойнство и справедливост". Инга Григориу, която е сред лидерите на протеста, пък призова демонстрантите да се съберат отново в понеделник сутринта с цел да попречат на работата на държавните институции.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови