7000 на протест в Молдова срещу корупцията и олигарсите

OFFNews 21 януари 2016 в 15:15 2584 1

Протести Молдова
Протестите в Кишинеу избухнаха в сряда вечерта

Протестите на молдовската опозиция се преместиха от парламента на централния булевард на Кишинеу, предаде РИА "Новости". Многохилядна колона се движи към сградата на "Молдтелеком" с намерението да направи там митинг.Протестиращите са възмутени, че компанията не включила редица канали в пакета, който предлага и така гласът на опозицията се заглушава. 

По данни на полицията протестиращите са около 7 000. Сред тях са привърженици както на дясноцентристката "Достойнство и истина", а така също социалисти и представители на "Нашата партия".

При безредиците в Кишинеу пострадаха депутати и активисти на опозицията. Сблъсъците избухнаха в сряда вечерта пред молдовския парламент, след като депутатите избраха трети премиер в рамките на по-малко от година, предаде "Ройтерс". Гневните демонстранти настояваха за предсрочни избори. Протестиращите нахлуха в сградата на парламента, след като народните представители посочиха Павел Филип за нов министър-председател в опит да се сложи край на продължаващата месеци наред политическа криза. Молдова остана без работещо правителство, след като през октомври предишния кабинет бе свален след вот на недоверие заради банков скандал за 1 млрд. долара. Протестиращите смятат, че назначаването на Филип не е демократичен процес и дава власт в ръцете на един престъпник.

"На протеста излязоха хора с различни политически възгледи. Обединява ги едно - борбата с олигарсите и с корупцията", заяви лидерът на социалистите Игор Додон. Той съобщи, че се е срещнал с посланика на САЩ в Молдова Джеймс Петит и го е запознал с исканията на протестиращите. 

Виж още за:
Най-важното
Всички новини