Безпокойство в Русия: НАТО разполага в България и Румъния нападателни оръжия

OFFNews 04 декември 2020 в 17:29 4635 1

Снимка Пресс-служба МИД РФ

Мария Захарова

Москва е обезпокоена от увеличената военна дейност на НАТО в Черно море, като тези действия на Алианса подкопават регионалната стабилност. Това заяви в четвъртък на брифинг говорителят на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

Само преди дни генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг заяви, че НАТО отговаря на военното натрупване на Русия в Крим и Черно море, като увеличава присъствието си в региона. Столтенберг каза това след последната видеоконференция на външните министри на организацията.

Според Захарова, се увеличава броят на захожданията на военноморските сили на страните от НАТО до пристанищата на Черно море на съюзниците и партньорите на Алианса, броят на полетите на разузнавателни самолети и безпилотни летателни апарати по границите на Русия. "Инфраструктурата на България и Румъния се модернизира, на тяхна територия се разполагат нападателни оръжия, по време на ученията се разработват сценарии, които предполагат и предвиждат удари, включително на руска територия", твърди Захарова.

"Това предизвиква сериозно безпокойство у нас. Трябва да вземем предвид нарастващата военна активност на Алианса, а неговите страни членки да реагират съответно", каза дипломатът. "Черноморският регион вече има опит в поддържането на сигурността от силите на крайбрежните държави. Появата на нов играч тук, очевидно не с най-добри намерения, подкопава регионалната стабилност и забива клин между съседните държави".

Във вторник Столтенбер отбеляза, че Русия продължава да нарушава териториалната цялост на Грузия и Украйна. Русия продължава да изгражда своята военна мощ в Крим и активно разполага сили в Черно море. НАТО реагира, като засили присъствието си на суша, по море и във въздуха. НАТО ще продължи да си сътрудничи със своите партньори в региона - Грузия и Украйна, както и с три страни от Алианса - Турция, България и Румъния.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови