Бежанци нападнаха полиция и местни в германския град Бауцен

Според Левицата "полицията би трябвало да е в състояние да защитава бежанците от неонацисти"

OFFNews 17 септември 2016 в 16:33 25011 5

Група от около 30 бежанци е нападнала местни жители в германския град Бауцен в сряда вечерта, близо до своето общежитие, съобщи "Дойче веле".

Всички те са били млади мъже, които са започнали да замерят с бутилки и камъни около 80 немски мъже и жени, за които полицията твърди, че са с крайнодесни възгледи. В отговор германците започнали да викат: "Бауцен - само за германци" и отвърнали на атаката. Така се стигнало до сблъсък, в който се намесили стотина служители на реда.

Кандидатите за убежище обаче са започнали да хвърлят по полицията бутилки, дъски и други предмети, което принудило властите да ползват сълзотворен газ и палки. В резултат бежанците се укрили в приюта си, а полицията барикадирала всички входове и изходи, за да предотврати по-нататъшни сблъсъци.

От полицията твърдят, че са били изненадани от внезапния изблик на насилие - и признават, че акцията по овладяването на конфликта „не е протекла по най-оптималния начин”. Сблъсъци в Бауцен имаше и преди събитията от сряда вечерта - миналия петък например, в рамките на демонстрация на инициативата ”Бауцен остава пъстър”. Във вторник вечерта пък жител на града беше ранен от кандидат за убежище, който го замерил с бутилка. А през февруари насъбрали се зяпачи възпрепятстваха пожарната, пристигнала да гаси подпален бежански приют. През март тези настроения усети и германският президент Йоахим Гаук. По време на посещението си в града той беше хулен и обиждан от местни жители.

За да се избегнат подобни сблъсъци, е въведен вечерен час и забрана за консумация на алкохол за мигрантите. Четирима от бежанците, за които се предполага, че са играли активна роля по време на насилията, са били прехвърлени в други бежански приюти.

След събитията от сряда вечерта представители на Левицата в провинция Саксония заявиха, че това са "погромни настроения". И отбелязаха, че "полицията би трябвало да е в състояние да защитава бежанците от неонацисти".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13531

2

Traqn Savov

17.09 2016 в 18:05

демек цирка е бил пълен

12531

1

NIKSD

17.09 2016 в 17:46

Ами честито! Избират си кретени за политици, вкарват вълк в кошарата, сега овцете са виновни... Я да се извинят на вълка!
 
X

Да помогнем на украинските деца!