Бежанската криза: Швеция се опасява от „колапс“, Берлин ограничава притока

OFFNews 31 октомври 2015 в 13:50 6522 7

Бежанци

Снимка ЕПА

Само в четвъртък около 6000 души са пристигнали от Австрия в транзитния център в Пасау, провинция Бавария.

Швеция е изправена пред катастрофално положение с бежанците, което може да я доведе до колапс, заяви Маргот Уалстрьом, министър на външните работи. Нейните дума са цитирани от руския англоезичен тв канал RT. Уалстрьом е настояла ЕС трябва да направи повече, за да облекчи натиска върху Стокхолм.

От друга страна Германия ще намали граничните пунктове, през които мигранти навлизат от Австрия, предаде Би Би Си.

Швеция очаква да настани общо 190 000 души за цялата 2015 година, което е сериозно икономическо и в социално затруднение за нея. Маргот Уалстрьом е казала, че Стокхолм се нуждае от повече помощ, а страните от Европейския съюз трябва да поемат по-голям дял от бремето:

„Повечето хора чувстват, че ние не можем да поддържаме система, която да приема 190 000 души всяка година – в дългосрочен план нашата система ще стигне до колапс. И това приемане няма да получи подкрепата на обществото ни.“

Заедно с Германия скандинавската страна е една от най-популярните дестинации за бежанците, поради щедрата ѝ система на социални помощи.

В интервю за в. „Дагенс Нюхетер“ Уалстрьом дава да се разбере, че не всеки в Европа обръща внимание на шведския проблем: „Трябва да призная, че неотдавна имаше моменти на голямо разочарование. Чух от държавите членки изявления, които бяха напълно смайващи и много обезсърчаващи“.

Същевременно тя е разкритикувала крайнодясната партия Шведски демократи, която „създава страх и се превръща в детонатор за нападения“.

Има се предвид серията палежи против центрове за бежанци в страната. От началото на година в Швеция са подпалени 14 сгради, подготвени да приемат бежанци; пет от тези посегателства са извършени през октомври.

Германия ще намали граничните пунктове, през които мигранти пристигат от Австрия. До момента хиляди хора навлизаха в Бавария всеки ден.

Берлин обяви, че е постигнато споразумение с Австрия за пет пропускателни пункта на общата им граница.

Властите в Бавария се оплакваха, липсва координация с Австрия, което спъва усилията им да помогнат на новодошлите.

Говорителка на германското вътрешно министерство е казал пред АФП, че новите правила на входните пунктове ще влязат в сила незабавно. „Бихме искала да имаме по-подредена процедура“ е казала тя.

По-рано тази седмица германският вътрешен министър Томас де Мезиер обвини Австрия, че превозва бежанци до германската граница нощем, оставяйки ги необявени.

А говорител на федералната полиция е казал, че се прави всичко възможно, за да не се допусне мигрантите да спят без подслон. Проблемът според него е, че „ние не знаем колко души ще пристигнат и на кой граничен пункт“.

Обаче негов австрийски колега е отхвърлил тези обвинения като „шега“, след като се знае, че Австрия посреща 11 000 души на ден само през пункта Шпилфелд на границата със Словения.

Само в сряда над 8000 мигранти са влезли в Бавария. А през миналия уикенд транзитният център в Пасау се е оказал задръстен от около 15 000 души. Неколкостотин души са изкарали нощта на студа от австрийската страна на границата, защото властите там са свършили леглата за настаняване.

Германия очаква потърсилите в нея убежище през цялата тази година да достигнат 800 хиляди, но някои прогнози са за милион и половина души.

Въпреки студа мнозина други продължават да пътуват през Гърция, надявайки се да получат убежище в Германия, съобщава Би Би Си.

Вчера над 20 мигранти, след които много деца, са се удавили при потъването на корабчета, с които са се опитвали да стигнат до гръцките острови откъм Турция. Гръцки служители казаха че 19 души са умрели и 138 са спасени край остров Калимнос.

Трима други са загинали край Родос, а трима се водят безследно изчезнали. Спасени там са шест души.

Испанските гранични власти съобщиха, че издирват 35 мигранти, изчезнали в морето, след като е потънал корабът им, пристигащ от Мароко. 11 души от същия съд са били спасени, а на други четирима са намерени телата.

По преценки на ООН вече над 700 000 мигранти са стигнали до Европа по море от началото на годината – много от тях са бежанци от Сирия. Наближаването на зимата засега почти не е намалило потока.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!