Бернар Казньов е новият френски премиер

ОFFNews Последна промяна на 06 декември 2016 в 11:32 2259 2

Досегашният министър на вътрешните работи на Франция Бернар Казньов ще заеме поста министър-председател след оставката на Манюел Валс, който ще се бори за номинацията на левицата на президентските избори догодина, предават световни агенции.

Франсоа Оланд е приел оставката на Валс рано днес: "Президентът на републиката назначи Бернар Казньов за министър-председател и поиска от него да сформира ново правителство", се казва в изявление на пресслужбата на Оланд. 

"Tой е силна личност, с опит в държавните дела", заявява източник от обкръжението на президента, цитиран от Ройтерс. 

От назначаването си през 2014 г. Бернар Казньов отговаряше за справянето с терористичната заплаха във Франция и последиците от серия атаки, отнели живота на над 200 души. Именно Казаньов въведе продължаващото и наскоро удължено извънредно положение в страната. 

Валс заяви в понеделник, че ще се бори за номинацията на социалистите и срещу десницата в подем. 53-годишният бивш вътрешен министър се цели да наследи на поста Франсоа Оланд, който отказа да се кандидатира за втори мандат. 

По пътя си към Елисейския дворец, ако си осигури номинацията на социалистите през януари, той ще трябва да победи десния кандидат Франсоа Фийон и лидерката на "Национален фрон" Марин Льо Пен. Последните проучавания показват голямо изоставане на левицата зад Фйион и Льо Пен.