Френският премиер влиза в президентската надпревара

OFFNews 05 декември 2016 в 11:53 1840 0

Френският премиер Манюел Валс ще обяви днес кандидатурата си за президентските избори в страната през 2017 г., съобщи AFP, като се позова на съобщение на пресслужбата на премиера. 

Валс ще направи изявление в 18.30 часа местно време в кметството на предградието на Париж Еври. 

Информацията за очакваното обявяване на кандидатурата на Валс потвърждават и източници от обкръжението му, отбелязва агенцията. 

Влизането на Манюел Валс в президентската надпревара не е изненадващо, след като стана ясно, че президентът Франсоа Оланд няма да се кандидатира за втори мандат. 

Оланд и Валс ще се срещнат днес на обяд в Елисейския дворец, за да обсъдят евентуалното напускане на премиера. 

Първичните избори на Социалистическата партия ще бъдат на 22 и 29 януари 2017 г. Според анкета на "Журнал дю диманш" именно Манюел Валс е предпочитаният от левите симпатизанти кандидат от Социалистическата партия. 

Според източници от обкръжението на Валс той ще подаде оставка от премиерския пост, за да се концентрира върху президентската кандидатура. 

Обсъждат се вече и негови евентуални приемници, като се споменават имената на вътрешния министър Бернар Казньов, министъра на отбраната Жан-Ив льо Дриан, министъра на земеделието Стефан льо Фол, на здравния министър Марисол Турен и на образователния министър Нажат Вало-Белкасем. 

Според последните социологически проучвания обаче левицата е с рекордно нисък рейтинг и се очаква основните претенденти за президентския пост да са кандидатът на десницата Франсоа Фийон и лидерката на крайната десница Марин льо Пен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови