Белият дом: Русия е отговорна за трагедията в Нова Каховка

OFFNews 08 юни 2023 в 08:59 3377 1

Карин Жан-Пиер
Карин Жан-Пиер.

Белият дом смята Русия за отговорна за разрушаването на Каховската водноелектрическа централа, тъй като тя се е намирала под контрола на руските сили. Това заяви говорителят на Белия дом Карин Жан-Пиер на брифинг.

Жан-Пиер отбеляза, че САЩ все още събират информация за случилото се, но отговорността при всички случаи е на Русия, чиито войски по принцип не би трябвало да се намират на украинска територия.

"Този язовир е бил под руски контрол и те са отговорни за разрушенията, причинени от тази война. И ние ще направим всичко възможно, за да подкрепим народа на Украйна в този труден момент", заяви говорителят.

Жан-Пиер подчерта, че тази трагедия никога нямаше да се случи, ако Русия не беше организирала пълномащабно нахлуване в Украйна.

Американският институт за изследване на войната заяви, че руската страна е имала ясни мотиви за взривяването на Каховската водноелектрическа централа. Непосредствено преди инцидента окупаторите са били силно обезпокоени от възможността ВСУ да форсира Днепър.

На втория ден от мащабното наводнение започват да постъпват първите информации за смъртните случаи, причинени от разлива на реката. До момента са известни три смъртни случая в окупирания град Олешки, където руснаците напълно саботират евакуационните и спасителните работи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

1

6екеr4о

08.06 2023 в 09:43

Взривяването на язовирната стена от блядовете се очакваше още миналата година и не вярвам, то не е било филмирано от сателит!

Но няма представа защо е тази уклончивост в официалните изявления...