"Белградският Шарли Ебдо": Сръбската прокуратура търси помощ от Швейцария

Кристина Минчева 08 ноември 2022 в 16:21 1560 0

Анонимност

Снимка БТА

Анонимна заплаха

Прокуратурата в Сърбия потърси помощ от Швейцария, след като анонимна заплаха беше изпратена чрез базираната в Швейцария криптираната услуга за електронна поща Protonmail до сръбския вестник "Данас", предупреждавайки, че може да свърши като френското списание "Шарли Ебдо", чиито журналисти бяха убити при въоръжено нападение от ислямисти през 2015 г. 

Сръбската прокуратура се е обърнала към швейцарските власти в понеделник, след като всекидневникът "Данас" получило заплашителното съобщение от базираната в Швейцария услуга Protonmail, пише BalcanInsight.

„Не мога да говоря за данните, с които разполагаме, но вярвам, че има значителен напредък, който може да доведе до резултати, благоприятни за по-нататъшното провеждане на производството“, съобщава прокурорът Бранко Стаменкович, който е и член на правителствената работна група за безопасността на журналистите.

Той обясни, че прокуратурата е включила международни органи чрез мрежа за бързо реагиране, базирана на конвенция на Съвета на Европа.

Главният редактор на независимия вестник "Данас" Драголюб Петрович получава имейла със заплаха, че срещу журналисти и редактори на всекидневника ще бъдат изстреляни „залпове от куршуми“ заради редакционната политика.

Имейлът е изпратен от акаунт, наречен „заплашителен акаунт“, адресиран до "Данас" като „белградския Шарли Ебдо“. В него се казва, че причината за заплахата са репортажите на вестника за Косово, за Република Сръбска в Босна и за Черна гора. Подателят пише, че „журналистите на вестника са в смъртна опасност от определени крайнодесни структури, живеещи в сянка“.

Подателят обвинява "Данас" и две други медии - телевизия N1 и телевизия Nova S, че открито застават на страната на „албанските сепаратисти“, премиера Албин Курти в Косово и „етническите албански сепаратисти“ в Южна Сърбия. Той също така критикува вестника, че обижда сърбите в Република Сръбска, като ги нарича геноцидни, а сърбите в Черна гора „православни талибани“.

Коалицията за свобода на медиите и мрежата SafeJournalists призоваха заплахата да бъде разследвана по подходящ начин.

„Солидарни сме с редакцията на всекидневника "Данас" и журналистите, получили заплахата, че ги очаква същата съдба като колегите им френския сатиричен вестник  "Шарли Ебдо", чиито журналисти и други служители, заедно с двама полицаи, бяха убити от ислямски фундаменталисти при нападение в редакцията през 2015 г.“, се казва в изявление на двете организации.

Сръбският президент Александър Вучич съобщи в неделя вечерта, че остро осъжда заплахата срещу "Данас".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови