Белгийска компания изля зараза от детски паралич в река

OFFNews 07 септември 2014 в 11:30 2632 0

Снимка lalibre.be.

Британската фармацевтичната компания GSK призна, че неин служител в белгийския клон на компанията погрешка е изсипал във водите на река Лан в централната част на Белгия 45 литра вода, замърсена с полиомиелит, познат още като детски паралич, пише белгийският вестник La Libre.

Сайтът пише, че инцидентът е станал във вторник близо до градчето Риксансар, но едва в събота говорителят на компанията Паскал Лизан съобщи за грешката, заради която отровата е попаднала в реката.

"Обикновено очистването се извършва автоматично, но този път това е направено ръчно и един от нашите служители е допуснал грешка. Бяха направени редица анализи, за да се установи концентрацията на вируса във водата и да се определи потенциалния риск и последствията", каза говорителят.

Заплахата за местното население да се зарази с полиомиелит, по-известен като детски паралич, е малъка, но властите са взели предпазни мерки и препоръчват че жителите на региона да избягват досег с водата.

Полиомиелитът е остро вирусно заболяване, характеризиращо се с увреждане на нервната система, което води до парализа, както и възпалителни промени в чревната лигавица и носоглътката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!