Белгия се опасява от тероризъм на националния си празник 21 юли

OFFNews 10 юли 2017 в 10:24 3139 1

Снимка Pixabay

Брюксел

Белгийските специални служби са на крак заради опасения от възможен терористичен удар покрай предстоящия национален празник на 21 юли, съобщават местни медии, цитирани от БТА.

В последните дни са били разкрити и предотвратени два заговора за нападение. В Белгия, Франция и Италия са били заловени джихадисти, готови за действие. На трима задържани миналата седмица в Лил и Брюксел са повдигнати обвинения за участие в терористична група, след като е установено, че те са разполагали с автоматични огнестрелни оръжия и униформи на полицаи, на охранители и на служители на "Гражданска защита". Все още властите издирват третия от братята Саути, заловени в Брюксел.

Според последни данни задържаният в събота в Италия чеченец Ели Бомбаталиев набирал желаещи за атентат в Белгия и бил свързан със съучастници в Лиеж. Белгийските власти продължават издирването на съучастниците - чеченци, сражавали се за "Ислямска държава". Покрай оповестяването на тези данни белгийската прокуратура предупреди, че има опасения за непосредствено предстоящ нов атентат.

В края на юни макоранец взриви куфар на Централната гара в Брюксел и бе застрелян на място от военен патрул. При атентата нямаше жертви и ранени по щастлива случайност, след като бомбата, заложена в куфара, не избухна по очаквания от терориста начин.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови