Беларуски журналист осъден на 6 г. затвор, защото си позволил да отразява опозицията

OFFNews 27 юли 2023 в 07:58 1454 1

Павел Можейко

Снимка БТА/АП

Павел Можейко

Беларуски журналист беше осъден на шест години затвор заради това, че си е "позволил" да отразява политическата опозиция, предадват Асошиейтед прес и БТА. Съдът в управляваната от съюзника на Владимир Путин във войната в Украйна Александър Лукашенко възприел тази, иначе рутинна, журналистическа работа като "съучастие в екстремистка дейност".

Присъдата срещу 45-годишният Павел Можейко произнесе съдът в западния беларуски град Гродно.

Той беше обвинен, че е работил за медии като „Белсат ТВ“, която предава на беларуски от съседна Полша. Беларуските власти обявиха „Белсат“ за „екстремистка“ организация.

Адвокатът Юлия Юргилевич беше осъдена по същото дело, също на шест години затвор, след като беше обвинена, че е предавала на Можейко сведения за беларуски политически затворници, в частност за Алес Пушкин, който почина в затвор в Беларус по-рано този месец.

През февруари миналата година 42-годишната Юргилевич, която е практикуващ юрист от почти 18 години и е защитавала правозащитници, беше лишена от право да упражнява професията си.

Присъдите са поредна стъпка от продължаващи от години репресии срещу опозиционни фигури, независими журналисти и правозащитници, отбелязва Асошиейтед прес.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови