Беларуски хеликоптери на полска територия, Варшава и Минск с взаимни обвинения, Вашингтон предупреждава

OFFNews 02 август 2023 в 10:18 7723 8

Снимка

Два военни хеликоптера Ми-24 и Ми-8 на ВВС и ПВО на Беларус са нарушили въздушното пространство на Полша и са влезли във вторник на нейна територия в района на Бяловежа, съобщи Министерството на отбраната във Варшава. Полша е уведомила за инцидента НАТО, Беларус отхвърля обвиненията като „пресилени“, а Вашингтон предупреди Минск, че НАТО ще брани всеки квадратен сантиметър от своята територия.

Първите снимки с нисколетящи хеликоптери, за които се твърдеше, че са заснети на полска територия в района на Беловежката пуста се появиха още във вторник по обяд. „Какво освен щъркели лети над Бяловежа“, попита във фейсбук общенственичката и журналистка Елиза Ковалчик.

Полските власти не реагираха на публикациите в социалните мрежи и медиите, а имаше интерпретации, че полетът може да е осъществен близо до границата, а тълкуването на снимките може да е въпрос на ракурс, от който са направени.

По-късно Варшава наруши мълчанието и обвини Минск в нахлуване във въздушното пространство на натовската държава.

„Имаше нарушение на полското въздушно пространство от два беларуски хеликоптера, които провеждаха обучение близо до границата“, съобщи Министерството на националната отбрана във вторник следобед. От Варшава уточниха, че беларуската страна е информирала преди това Полша за провежданото учение. Министерството на националната отбрана обяви, че има проникване във въздушното пространство в района на Беловежа „на много ниска височина, което е затруднило откриването му от радарните системи“.

След заседание на Комитета по въпросите на националната сигурност и отбраната беше съобщено, че беларуският шарже д'афер е бил извикан в полското министерство на външните работи, за да даде обяснение за инцидента. В сутрешното съобщение от сряда Оперативното командване на Родовете въоръжени сили информира, че полските радарни системи не са регистрирали нарушение на полското въздушно пространство .

„Не съм в състояние да потвърдя, нямам информация, дали евентуално е могло да се стигне до нарушаване на въздушното пространство“, заяви пред портала Interia шефът на пресцентъра на Оперативното командване на родовете въоръжени сили подполковник Яцек Горишевски. Според специалните служби на страната, на които се позовават редица медии, обаче, нарушаване на въздушното пространство е имало.

„Обвиненията за нарушаване на полската граница от хеликоптери Ми-24 и Ми-8 на ВВС и ПВО на Беларус са пресилени и са направени от полското военно и политическо ръководство, за да оправдаят събирането на сили и техника на беларуската граница", излезе със специално изявление и беларуското министерство на отбраната. Според комюникето, сутринта полските власти е трябвало да „успокоят поляците“ , заявявайки, че въздушното пространство не е нарушавано, а по-късно – „вероятно след консултации с техните чуждестранни шефове“ – да променят мнението си.

„Изявлението (на полското министерство на националната отбрана, б. р.), което не е подкрепено с данни от проверки от страна на Полша, се третира от Министерството на отбраната на Република Беларус като „една жена каза““, обяви Минск и допълни, че не е имало нарушаване на въздушното пространство. Според военното министерство и МВнР във Варава обаче Русия и Беларус напоследък са засилили хибридните операции срещу Полша. "Поради възможни по-нататъшни провокации, ние призоваваме за отговорно разпространение и коментиране на информация, която може да бъде използвана от руските и беларуските режими“, се казва в изявление на военното ведомство на Полша.

"Третираме сигурността на НАТО сериозно и ще работим, за да гарантираме, че всеки квадратен сантиметър от НАТО остава защитен“, заяви говорителят на Пентагона генерал Пат Райдър. По този начин той се коментира нарушаването на полското въздушно пространство от беларуски хеликоптери над Бяловежа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

8

dolivo

02.08 2023 в 14:39

пуснали са някой батальон вагнеровски диверсанти. Дано поляците ги хванат навреме.

2550

7

alfakentavur

02.08 2023 в 13:39

edin slep, за това казвам "по-сериозно" - т.е. да е сигурно и явно навлизане в полската територия.
Естествено, че нямат на всеки 100 метра граничар със стингър, но вдигат изтребител например от най-близкото място и на него няма да му трябва много време да свърши работата.

500

6

eggressive

02.08 2023 в 13:14

Вагнер на работа.

12078

5

edin slep

02.08 2023 в 12:38

Алфа кентавър, не е толкова лесно да се свали хеликоптер, никой не си пази цялата граница с висок клас ПВО, дори и ръчни системи като игла и стингър едва ли имат обикновените граничари. И не на последно място - ако няма обявена война, ти би ли стрелял ей така по хеликоптер? Сигурен ли си дали е наш, чужд, дали не се е заблудил, ако е чужд, дали наистина е над наша територия в момента?

12407

4

Bad Horse

02.08 2023 в 12:21

Правенето на учение толкова близо до границата, че е лесно да се пресече, е като да застана на сантиметри от теб и да ти дишам в лицето. Кой е провокатора в този случай? Кой търси конфликт?

Нямат ли достатъчно блата и гори в Белорус да тренират там?

2550

3

alfakentavur

02.08 2023 в 12:00

Само да посмеят по-сериозно/наистина да влязат - Полша ги сваля и всичко е точно.

12078

2

edin slep

02.08 2023 в 11:54

Това не е кой знае каква драма, в гористи райони ако летят близо до границата, която пък е силно нагъната, както са повечето в Европа, няма начин да не влезеш и на чужда територия.

Може да има и опити за провокация от Путин и Лукашенко, за да се отклони вниманието от Украйна де.

12407

1

Bad Horse

02.08 2023 в 11:01

Мустака си проси нов Майдан в Минск.
 
X

Да помогнем на украинските деца!