Беларус ще затвори посолството си в Канада

OFFNews 26 май 2021 в 09:44 1815 0

"Поведението на беларуския режим е скандално, незаконно и напълно неприемливо", заяви на пресконференция канадският премиер Трюдо.

Беларус обяви, че ще затвори посолството си в Канада, предадоха Франс прес и БТА.

Беларуските власти оповестиха това си намерение, след като канадският премиер Джъстин Трюдо заяви, че обмисля въвеждането на допълнителни санкции срещу режима на беларуския президент Александър Лукашенко във връзка с извънредното приземяване в Минск на самолета, с който беларуският опозиционен журналист Роман Протасевич пътуваше от Атина за Вилнюс.

"Посолството на Беларус в Канада преустановява дейността си от 1 септември 2021 г.", а беларуските консулски служби в Канада - от 10 юли, съобщи посолството в своя уебсайт.

Беларуското посолство в Канада заяви пред Франс прес, че решението е било взето в светлината на практическото въздействие на сегашните двустранни отношения. Решението за затварянето на посолството си бе подписано на 22 май, заяви беларуският шарже д'афер Евгени Русак.
"Поведението на беларуския режим е скандално, незаконно и напълно неприемливо", заяви на пресконференция канадският премиер Трюдо.
"Канада вече въведе санкции срещу Беларус и ще обмисли въвеждането на допълнителни марки", каза още той, като призова за освобождаването на задържания в Минск Протасевич.

Самолетът на авиокомпания "Райънеър", с който Протасевич пътуваше от Атина за Вилнюс, се приземи извънредно в Минск в неделя, след като бе прехванат от изтребител МиГ-29 от беларуската армия във връзка с информация, че на борда на пътническия самолет има взривно устройство.

След приземяването на самолета в Минск беларуските власти арестуваха Протасевич, опозиционен журналист и основател на телеграм канала "Нехта", който изигра важна роля по време на антиправителствените демонстрации в Беларус миналата година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews