Беларус осъди журналистка на 8 г. затвор за отразяване на протести срещу Лукашенко

OFFNews 14 юли 2022 в 08:33 2640 1

Катерина Андреева

Снимка Святлана Циханоуская/Туитър

Катерина Андреева

Съд в Беларус осъди журналист на повече от осем години затвор за отразяване на масовите опозиционни протести през 2020 г., съобщава "Евронюз". Катерина Бахвалова - известна професионално като Катерина Андреева - беше призната за виновна за "държавна измяна" в сряда.

На съдебен процес, проведен при закрити врата в град Гомел, 28-годишната Бахвалова беше лишена от свобода за осем години и три месеца. Тя вече изтърпява присъда от две години затвор след предишна присъда.

За решението на съда съобщи нейният работодател - полският тв канал Belsat TV - и различни правозащитни групи в Беларус.

Андреева e арестувана през ноември 2020 г., докато снима протест срещу режима на беларуския президент Александър Лукашенко. През февруари 2021 г. тя е призната за виновна за организиране на безредици заедно с колежката си Дария Чулцова. Няколко месеца по-късно Belsat TV е обявена от Беларус за "екстремистка" организация.

"Толкова съм ядосана, когато виждам как режимът отмъщава на тези, които се осмеляват да се съпротивляват - пише в Twitter беларуският опозиционен лидер в изгнание Святлана Циханоуская. - Журналистката Катерина Андреева ... се осмели да покаже на света истината за бруталността на режима".

"Амнести Интернешънъл" осъди процеса срещу Андреева като "политически" и "фалшив". "Катерина Андреева и други критици на беларуските власти, които са вкарани в затвора само за това, че мирно са упражнявали правото си на свобода на изразяване, трябва незабавно да бъдат освободени", коментира директорът на неправителствената организация за Европа и Централна Азия Мари Стъртъртърс.

По данни на неправителствената организация Viasna Human Rights Centre в Беларус са затворени 1260 души, откакто избухнаха опозиционните протести след оспорваното преизбиране на Лукашенко.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!