Бебешкото мляко 'Лакталис' може да е било заразено със салмонела още от 2005 г.

OFFNews 02 февруари 2018 в 11:52 2797 0

Снимка AP

Бебешкото мляко на френската компания "Лакталис" може да е било заразено със салмонела още от 2005 г., обяви директорът на фирмата Еманюел Бение, цитиран от Ройтерс. 

Преди седмици фирмата обяви, че изтегля от пазара 12 млн. кутии, след като бебета се разболяха след прием на заразеното със салмонела адаптирано мляко. 

Изследвания обаче показват, че същият щам салмонела е станал причина за вълна от болни бебета през 2005 г., като е възможно фабриката да е източник на заразата.

Към момента не може да се изключи вероятността бебета да са консумирали заразено мляко между 2005 и 2017 г., каза Бание. 

Според френския институт "Пастьор", който извършва мониторинг върху болестите и микроорганизмите, над 200 бебета във Франция са заразени със същия щам на салмонела от 2005 г. насам. Според властите 36 от общо 38 случая на заразени със салмонела са свързани с млякото на "Лакталис".

Директорът на фирмата постави под съмнение и ефективността на 16 000 теста, които са извършени в частна лаборатория миналата година, тъй като те не са разкрили проблема. 

По думите му ако проблемът е бил открит тогава, продуктът е щял да бъде изтеглен от пазара още тогава. 

Бение коментира още, че за момента не е ясно колко ще струва на фирмата скандалът със заразеното мляко, но се очаква сумата да достигне стотици милиони евро и може да ѝ коства лиценза за износ за неопределен период от време. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови