Бастионът Угледар. Ако го загуби, ВСУ ще трябва да реорганизира цялата фронтова линия

OFFNews 30 януари 2023 в 17:36 9544 3

Снимка

Според украинските военни руснаците изпращат срещу ВСУ в Угледар обучени редовни войски, пехотинци и части на ВДВ.

Разположеният в южната част на Донецка област град Угледар (Вухледар) сега е ключов бастион на нашата отбрана в Донбас. Загубата на контрол над този град ще ни принуди да реорганизираме цялата фронтова линия, Евгений Назаренко, говорител на украинската 68-ма отделна стрелкова бригада.

Важността на бастиона е както от гледна точка на неговото местоположение, така и предвид релефа му - разположен е на повдигнат терен , сравнително доста висок и от това място може да се следят всички позиции

„Ако руснаците превземат Угледар, това би означавало сериозни проблеми за украинската армия , защото врагът ще контролира нашите логистични пътища оттам. Противникът ще може да вижда от Угледар всичко, което се случва на нашите позиции, така че ще трябва да се оттеглим почти до Курачово , което е на повече от 20 км на север, обясни Назаренко в интервю за независимата руска телевизия "Настоящее время".

„В момента ситуацията в Угледар е стабилизирана. През последните четири дни агресорите се опитаха да атакуват града и да го обкръжат от страната на Павливка. Не успяха да го направят, поясни говорителят.

Украинските военни отбелязват, че руснаците се бият по по съвсем различен начин край Угледар, в сравнение с активността им, например, в Бахмут в Северната част на Донецкса област.

Докато руската армия изпраща хиляди мобилизирани и затворници в битката по Бахмутското направление и района на Соледар, без да правят сметка на собствените си загуби, в района на Угледар противникът атакува главно с добре обучени редовни армейски войски, включително морска пехота и въздушнодесантни части.

„Те действат там абсолютно в съответствие с правилата на военното изкуство. Разполагат с танкове, бронирани машини, артилерия и въздушна поддръжка. (...) Те ценят своите хора много повече, отколкото виждаме в групата Вагнер . (...) При Угледар врагът успя да постигне малки успехи, но не и по-сериозни. Стигнаха до селата в покрайнините на града и останали там“, коментира Назаренко.

Говорителят информира, че украинските войски на този участък от фронта разполагат с необходимите оръжия и "има с какво да се бият" , но тези ресурси не са достатъчни за извършване на настъпателни операции. „Имаме западна, съветска и украинска техника. Но ако трябва да поемаме и по-сериозни задачи, а не просто да се защитаваме през цялото време, тогава тези доставки трябва да бъдат значително увеличени“, допълва събеседникът на „Настоящее время“.

Преди нахлуването на Кремъл в Украйна Вухледар имаше около 14 000 души. жители. Според властите в Киев, сега в разрушения град може да са останали няколкостотин цивилни .

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

910

3

бай Падежко

31.01 2023 в 06:39

Искаше да кажеш, до бункерния вагинален гном. Нали?

705

2

order

31.01 2023 в 04:41

Ами така е лека полека без много жертви та до бункера на зеленчука гном....

345

1

Джендо Джедев

30.01 2023 в 17:46

"Преди нахлуването на Кремъл в Украйна Вухледар имаше около 14 000 души. жители. Според властите в Киев, сега в разрушения град може да останат няколкостотин цивилни ."

То навсякъде, където стъпи миризливият ботуш на "миротворците" е така - разруха и смърт.