Барбадос вече е република, а Риана - национален герой

OFFNews 30 ноември 2021 в 09:28 2984 0

Барбадос се сбогува с управлението на английската кралица Елизабет Втора и обяви певицата Риана за национален герой. Решението бе съобщено от премиера Мия Мотли по време на пищните тържества, с които бе обявена Барбадоската република. Риана прие почетното признание, съобщиха световните агенции, цитирани от БТА.

Карибската островна държава с население от 300 000 души, известна с райските си плажове, рома и с родената там звезда Риана, вече си има друг държавен глава - Сандра Мейсън, досегашен генерал губернатор на страната. 72-годишната Мейсън е била съдия и прокурор, както и посланик на Барбадос в Колумбия, Венецуела, Чили и Бразилия. Тя положи клетва като държавен глава в полунощ в столицата на Барбадос - Бриджтаун.

Пищната церемония на Площада на героите бе белязана от замяната на знамето на британската кралица с флага на страната.

"Народът на Барбадос трябва да формира бъдещето на страната. Народът е пазител на страната", заяви в първата си реч като президент Мейсън.

На церемонията прозвуча държавният химн и отекнаха 21 топовни салюта.

Специално за церемонията в Барбадос дойде и принц Чарлз, син на Елизабет Втора и британски престолонаследник. Той предаде на местните власти най-сърдечните поздрави от майка си.

"Създаването на тази република е възможност за ново начало. От най-мрачните дни на нашето минало и потресаващата жестокост на робството, което завинаги беляза нашата история, народът на този остров построи своя собствен път с изключителна сила на духа", заяви Чарлз.

Заради церемонията по обявяването на републиката комендантският час в Барбадос, наложен заради коронавирусната пандемия, временно бе отменен, за да могат барбадосците да излязат по улиците на столицата и на други населени места и да се порадват на пищната заря в края на тържествата.

Барбадос обяви независимост от Обединеното кралство през 1966 г., но продължи да признава британската кралица за свой държавен глава. Сега страната остава член на Общността на нациите.

По време на тържествата премиерът Мия Мотли връчи на принц Чарлз най-престижното държавно отличие - Ордена на свободата. Но това породи полемика. Според Кристина Хиндс, професор по международни отношения в Западноиндийския университет на Барбадос, британското кралско семейство е виновно за експлоатацията на този район и не е поднесло никакви официални извинения или е платило обезщетения заради нанесените вреди.

Според местни активисти британската колонизация и робството са пряко отговорни за неравностите на острова. Въпреки че физическите вериги са счупени, в съзнанието на хората остават ментални вериги, заяви Фирхана Булбулия, основателка на Мюсюлманската асоциация на Барбадос.

Между 1627 г. и 1833 г. в Барбадос пристигат около 600 000 взети в робство африканци, които работят в захарните плантации, а английските собственици правят състояния.

Барбадосци припомнят, че младата република има още по-спешни проблеми за разрешаване, като икономическата криза, причинена от коронавирусната пандемия, която само подчерта зависимостта на страната от туризма, особено от британския.

Преди пандемията островът беше посещаван ежегодно от над 1 милион души. Сега улиците на населените места са пусти, а безработицата е достигнала близо 16%, което е с 9 процента повече в сравнение с предишната година, въпреки заемите, взети от правителството с цел финансиране на обществения сектор и създаване на работни места.

Последно на Карибите република беше обявена през 70-те години на миналия век. Тогава Доминика, Тринидад и Тобаго и Гвиана станаха републики. А последният път, когато британската кралица беше отстранена като държавен глава, беше през 1992 г., когато островът в Индийския океан Мавриций се обяви за република.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови