Бангладеш и Мианмар се споразумяха за връщане на бежанците рохинги

OFFNews 23 ноември 2017 в 12:10 2359 0

Снимка Reuters

Бангладеш и Мианмар постигнаха споразумение за връщането на хиляди бежанци рохинги, избягали от преследвания в родината си. 

Двете страни са подписали споразумение. За момента обаче не са ясни детайлите по него. 

"Готови сме да ги приемем обратно възможно най-скоро, след като Бангладеш ни изпрати формулярите", каза Мийнт Кяйн, постоянен секретар в мианмарското министерство на труда, имиграцията и населението, цитиран от Би Би Си и БТА.

Преследването на мюсюлманите рохинги от страна на мианмарската армия бяха определени като "етническо прочистване" от редица държави и от ООН. Операцията на военни и милиции бе в отговор на въоръжени атаки на бунтовници рохинги. От нейното начало през август в съседен Бангладеш избягаха 620 хиляди рохинги, много от които с огнестрелни рани и обгаряния. 

Квалификацията на САЩ за "етническо прочистване" не се отличава много от обвиненията към Мианма, отправени от висши представители на ООН през първите дни на хуманитарната криза, отбелязва Ройтерс.

В интервю за Ройтерс руският посланик в Мианма Николай Листопадов разкритикува като "прекомерна външна намеса" констатацията на САЩ, че действията на мианмарската армия срещу рохингите са "етническо прочистване". По думите му това няма да помогне за решаване на проблема а напротив - "ще утежни положението, ще налее масло в огъня".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!