Български SPG-9 Warrior, качени върху бъгита, преследват руските танкове из калта в Украйна

OFFNews 28 ноември 2022 в 14:04 44659 16

Снимка OSINTtechnical

Противотанковият гранатомен, качен върху бъги, осигурява изпреварваща мобилност на украинците при атаки срещу руски танкове.

Бойните условия в Украйна през последните седмици стават все по-трудни за всякакъв вид воъръжение заради настъпващата зима и специфичните климатични условия. На този фон бойците от ВСУ са пуснали в ход мобилен убиец на танкове, който позволява на украинците да атакуват от най-малко очаквани посоки.

В момента зоната на бойни действия е неблагоприятна за военни офанзиви, защото от една страна се проявява зимата, от друга страна се среща типичната „распутица“, руско определение за двата сезона от годината, когато пътуването по неасфалтираните пътища е затруднено заради калта, причинена от дъждовете или топящия се сняг. Това прави всичко извън националната пътна мрежа на Украйна на практика недостъпно за колесна и дори за верижна техника.

Страшилището за руските танкове в тази „распутица“ е с подчертано българско участие, отбелязват OSINT анализаторите, които използват открити източници за разузнаване. Успешната комбинация в боя беше показана в понеделник от любителя на военна техника и въоръжение Conrad Ce. На публикувани от него снимки се вижда бъги с неидентифициран производител и монтиран върху него добре разпознаваем противотанков гранатомет SPG-9 Warrior на ВМЗ – Сопот, които се радват на добро име в украинската армия и на респект у противника.

Леките бъгита са единственото транспортно средство, което няма да потъне в калта при тези условия. Поради ниското си собствено тегло, под 700 килограма, и отворения си дизайн, то осигурява много голяма мобилност на екипажа, възможност за изненадваща атака и за бързо отстъпление. Тъй като, за разлика от бронираната техника, бъгитата не защитават, екипажът има шанс да оцелее, ако остане незабелязан.

Бъгитата и досега се използваха от разузнавачи и оператори на специални звена, които държат на мобилност. В първата фаза на войната имаше доста бъгита, снабдени с картечници. Сега те идват на помощ в поразяването на руски танкове в съчетание с SPG-9 Warrior.

Бъгитата стрелят със 73-милиметрови боеприпаси с високовзривоопасна противотанкова бойна глава с обсег над 1300 метра. Според появила се по-рано това лято информация и снимки, гранатометите от Сопот в Украйна са оборудвани с прицели за нощно виждане PGDN-7VIR, разработени от „Булармас“ ЕООД. Заради неявния износ на бойна техника за Украйна, която преминава през трети страни, няма точни данни за броя на противотанковите СПГ-9, доставени на ВСУ.

По-рано този месец подобни бъгита с монтирани върху тях СПГ-9 се появиха по улиците на освободения Херсон.

Междувременно сепаратистите от Донецк за първи път съобщиха в понеделник, че през изминалото денонощие са унищожили СПГ-9 заедно с разчета му в района на селището Водяное. Разчетът е бил открит с помощта на термовизорна камера миналата нощ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

345

16

Джендо Джедев

28.11 2022 в 22:44

Еврак,

Пиян си, лягай си! :D

2073

15

Johnny B Goode

28.11 2022 в 21:09

Еврото, стана 9 часа и вече си направил 25 постинга. Ако Митрофанова не е вдигнала нормата, би трябвало да стига за деня.
Бягай сега да четеш речника на чуждите думички и да търсиш "протагонист".

12078

12

edin slep

28.11 2022 в 20:22

Украинците имат традиция с подобни оръжия. В една от книгите си Суворов описваше леки каруци и шейни през зимата, с монтирани на тях картечници, които са използвали по време на гражданската война 1918-1923 година. Сега новата война е с технологиите на нашето време - бъгита с гранатомети.

-5426

10

Бай Пешо от Перни 6

28.11 2022 в 20:09

SpG на бъги единствено може да и напомня за тактиките на ИДИЛ в Сирия, които също англичани, израелци и американци обучаваха. Но по интересното е, че трупаната от април техника на нацитата изгоря ппстепенно в настъпленията им на Херсон и Харков, заедно с над 30 000 маймуни. Време е да се уфарят ЖП линиите и рафинериите, за да почнат ОФФ да ги героизират как се бият на коне :)).

345

9

Джендо Джедев

28.11 2022 в 19:09

Еврак,

Сори, ама като прочетено от ПИК звучи. А иначе си знам да те търся точно там, където има лизане. Не само на задници, ами и на предници. :D

345

8

Джендо Джедев

28.11 2022 в 19:08

Хаха, Джони, да, еврака с това куче изби рибата. Не бих се учудил ако всъщност става въпрос за психологическа проекция на жена му. Ако изобщо си има жена, де...

210

7

Merc

28.11 2022 в 18:13

Современная война выглядит примерно так.

Украинцы как в тире расстреливают пытающихся наступать русских баранов в р-не Бахмута.

https://twitter.com/i/status/1597250589284798465
 
X

Да помогнем на украинските деца!