Български, от Арсенал. ВСУ изпепелява руската пехота в близък бой с наши термобарични гранати RTB-7MA

OFFNews 08 февруари 2023 в 21:31 27117 17

Снимка

Видеокадрите показват момент на използване на българската термобарична граната, предназначена за поразяване на жива сила на противника.

Български боеприпас сее паника в руските редици в близък бой, твърдят украински и чуждестранни военни експерти, които анализират въоръжението у двете воюващи страни в Украйна. Става въпрос за термобарични гранати, произведени в България, които развиват температура от порядъка на хиляди градуси в мястото на поражението и буквално разтопяват живата сила на противника.

В социалните мрежи се появи видеозапис, на който се вижда как военнослужещите от 241-ва бригада за териториална отбрана на ВСУ използват български термобарични гранати RTB-7МА за гранатомет РПГ-7. Военни експерти на портала wp.pl обясняват какво е приложението на гранатите от България и защо в момента тези боеприпаси са кошмар за руската армия.

В момента, според експертите, България е един от най-важните доставчици на оръжия и боеприпаси, особено по отношение на постсъветско въоръжение. На бълтгарска територия работят много предприятия, които произвеждат руско или базирано на руско въоръжение, което се продава по цял свят. Според последните доклади България е осигурила доставката на 1/3 от боеприпасите, използвани от Украйна в началната фаза на войната. Разследване по този въпрос имаше и на германския „Ди Велт“.

Един от най-големите играчи в българската отбранителна индустрия, посочват военните редактори на wp.pl са Вазовските машиностроителни заводи (ВМЗ) в Сопот и заводите „Арсенал 2000” АД в Казанлък, като последният доставя на Украйна гранати RTB-7MA. Точно те се виждат в момент на използване от войници от 241-ва бригада.

Според експертите, термобаричните „Arsenal RTB-7MA“ превръщат противотанковия гранатомет RPG-7 в противопехотен.
Противотанковите гранатомети РПГ-7 са неразделно оръжие във всеки въоръжен конфликт през последните десетилетия. Това е просто оръжие, което благодарение на използването на свръхкалибрени бойни глави (по-големи от калибъра на гранатомета) позволява използването на много различни видове бойни глави.

С течение на времето, освен противотанкови гранати, започнаха да се появяват и по-сложни варианти, като например термобарични гранати RTB-7MA , предназначени за ликвидиране на жива сила на противника. Подобно на гранатометите RPO-A Bumblebee , те използват експлозив под формата на аерозол, който се разпръсква във въздуха непосредствено преди детонация.

В резултат на това имаме смъртна зона, където освен ударна вълна с уникални характеристики за този тип заряд и изразходване на целия кислород, имаме и температура от няколко хиляди градуса по Целзий. Ефектът от взрива е много ограничен на открито, но ситуацията се променя, например, ако такава граната попадне в бункер, където ефектът се увеличава.

Гранатата "Арсенал" R-7МА е с калибър 106 мм и тегло 4,6 кг с метателен заряд и може да поразява цели до 200 м с пряка стрелба (направо) или до 1,2 км с непряк огън (стрелба под ъгъл). Производителят също така може да се похвали с подобрен ударен предпазител AF72, който ще детонира дори когато се докосне до целта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10298

17

AntiZ

10.02 2023 в 13:18

dolivo, не грешиш! Друг е въпросът колко "руско" е всичко в рфzzия? Като знам какви лъжци, крадци и мошеници са, мога смело да кажа, че в тази кочина единственото автентично и типично руско е само мизерията им. Останалото е лъжа и кражба. И много насилие!

-240

16

редовно четящ

09.02 2023 в 14:02

Добри са ни оръжейните инженери, не случайно рашистите ни спретнаха толкова "аварии" в заводите!

-529

15

6екеr4о

09.02 2023 в 12:33

Резултатът от използването на това оръжие изглежда кошмарно, в крайна сметка то се използва срещу млади мъже, ужас...
Но на Путлер и дрисливото му обкръжение очевидно не им пука от загубите на жива сила, тия еб@ха майката на педеРацията, не само политически, икономически, морално, историческо и прочие, а и чисто демографски! Като вкараш в месомелачката милион и половина мъже, млади и стари, предрешаваш тоталния упадък на държавата.
Покойният историк Божидар Димитров, Царство му Небесно, в една една от своите книги по повод на вечния патрЕотарски спор това турското присъствие ли е било или иго, робство, бе написал, че последните два термина са неверни. Точната дума била КАТАСТРОФА! И то най-вече демографска...

2070

14

НЕМА ТАКЪФ

09.02 2023 в 11:55

В добри ръце , Р П Г - то няма грешка ! Разбивайте мордите на терористите ! A t t a c k !

22547

13

dolivo

09.02 2023 в 10:52

Да не забравяме, че са руски дизайн, нали така? В България само се произвеждат, евентуално малки подобрения. Ако греша, дайде някакъв линк да видим спецификация

345

12

Джендо Джедев

09.02 2023 в 08:57

Деяне,

Какво точно се опитваш да кажеш? Че за РПГ-7 има и други противопехотни боеприпаси ли? Ами има, много ясно. Ама статията е за термобаричните, българско производство. Ха сега напиши нещо и за танковите снаряди, че да ти стане манджата още по-мешана. :D

345

11

Джендо Джедев

09.02 2023 в 07:58

Чудесно! И ние да дадем нещо на света!

810

10

Бий рашистката сган, докато и последният орк не напусне територията на независима Украйна.

5630

9

deyan_h

09.02 2023 в 01:08

Жалко, че не мога тук да ви кача снимка (от лятото) със щастливата муцунка на един ДНР артилерист пред купчина трофейни мини... Завод 10, май 2022, нови ;)

5630

8

deyan_h

09.02 2023 в 00:59

Със същият недопревод Шмель го споменаваха тук в статия за бойната тактика на щурмовите части на"Вагнер".. Същият не ориентиран превод..))