Българите ще могат да останат във Великобритания след Брекзит, увери Захариева

OFFNews 24 януари 2019 в 19:42 1973 0

Българите, които се намират на територията на Великобритания, ще могат да останат там и след Брекзит, независимо от изхода на преговорите с ЕС. 

Това обяви пред БНТ вицепрмеиерът и външен министър Екатерина Захариева. 

Тя допълни, че ще бъдат намалени таксите за подаване на документи за виза, а от страна на българската държава няма да има утежнения за британските граждани, желаещи да пребивават у нас.

Относно политическата криза във Венецуела Захариева заяви, че призивът на българската страна е да се уважават демократично признатите права и да се намери изход от ситуацията по мирен път с организиране на нови легитимни избори.

Тя коментира и въпроса с отпадането на т.нар. "Златна виза" за инвеститори у нас.

По думите ѝ правителството е идентифицирал проблема още през февруари миналата година, създадена е и работна група в правосъдното министерство, а текстовете за промени в закона са готови. 

Проблемът е свързан с бързите инвестиции, които не носят никакви работни места, а стоят само като пари в банка, смята Захариева. 

Относно предвидената блокада от гръцки фермери на ГКПП "Кулата" вицепремиерът заяви, че се надява гръцките власти да не допуснат блокадата. 

"27 години продължава този спор между Гърция и Македония. През това време другите вървят напред. Интересът на България е да имаме стабилни държави членки на ЕС и съюзници в НАТО, разбира се и съседи", коментира министърът. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови