България в ООН: Русия да изтегли безусловно всички сили и техника от суверенна Украйна

Общото събрание на ООН осъди руската агресия, само Беларус, Северна Корея, Еритрея, Мали, Никарагуа и Сирия подкрепиха Москва

OFFNews 24 февруари 2023 в 08:42 4394 2

Снимка

Само 7 страни гласуваха против резолюцията в ОС на ООН, единият глас е на самата Русия

България настоява Руската федерация безусловно да изтегли всички свои сили и военна техника от суверенната територията на Украйна в нейните международно признати граници, а страната ни ще продължи да предоставя необходимата подкрепа за всички граждани, които бягат от войната. Така представи българската позиция в годишнината от войната в Украйна заместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев пред 11-ата извънредна специална сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк по повод войната.

Българската позиция беше потвърдена и с гласуването по резолюцията на ОС на ООН, осъждаща Русия за агресията в Украйна. За резолюцията, внесена от Киев гласуваха 141 държави, 32 се въздържаха, а на страната на Русия застанаха 6 страни: Беларус, Северна Корея, Еритрея, Мали, Никарагуа и Сирия, а седмият глас "против" беше на самата Русия.

В изказването си на извънредната сесия заместник-министър Коджабашев препотвърди, както сочи прессъобщение от МВнР, „последователната и категорична позиция на България относно силната подкрепа за суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна в нейните международно признати граници, включително териториални води, както и за нейното европейско бъдеще“.

“Инвазията в Украйна доведе до хиляди жертви и ранени, масово разселване на цивилни и катастрофално унищожаване на критична гражданска инфраструктура”, заяви Костадин Коджабашев и отбеляза, че България ще продължи да предоставя необходимата подкрепа за всички граждани, които бягат от войната. Акцент беше поставен и върху готовността на страната ни да участва според възможностите си във възстановяването на Украйна.

Общото събрание на ООН прие, макар и необвързваща, резолюция, която призовава към установяване на мир в Украйна. Приемането ѝ с такова огромно мнозинство има символично и морално значение и показва, че година след началото на войната международната общност не се е пропукала и продължава да осъжда руската агресия, а Москва може да разчита на подкрепата на една и съща „коалиция на позора“. За приемането на документа трябваха 2/3 от гласовете.

„Беларус, Северна Корея, Еритрея, Мали, Никарагуа, самата Русия и Сирия. Многополюсният свят по руски. Мечтата на Путин се изпълни.“ Така саркастично разчете резултатите от таблото в ООН съветникът на украинския президент Володимир Зеленски Михайло Подоляк.

Сред въздържалите се са Китай, Индия, Пакистан, Куба, Иран, Казахстан, Армения и Република Южна Африка. Пекин обясни вота си с „желанието да се отчетат „разумните интереси“ на двете страни“.

„Това е силно свидетелство за солидарността на международната общност с украинския народ в контекста на годишнината от пълномащабната агресия на Руската Федерация. Мощна манифестация на глобалната подкрепа за „Украинската формула на мира“, написа в Туитер Володимир Зеленски.

Резултатите от гласуването показват сплотеността на световната общност в отношението й към войната на Русия срещу Украйна, заяви върховният представител на ЕС по външните работи Жозеп Борел в коментар за гласуването в Ню Йорк.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2550

2

alfakentavur

24.02 2023 в 11:11

СТО И ЧЕТИРИДЕСЕТ държави срещу ШЕСТ!

Алооооо, орките, това да ви говори нещо?

Въпросът е риторичен, защото цяла година гледаме как в извратените мозъци на рашистите и мекеретата им никакъв разум няма и не може да има.

-1655

1

ob1

24.02 2023 в 10:38

Оркопоклонникът ордерчо, къде са ви съюзниците? Виждаме само Беларус, Северна Корея, Еритрея, Мали, Никарагуа и Сирия. Сила са, няма две мнения :)
Уж не знам си колко милиарда души били зад путята, пък то...