България ще е част от украинския Алианс на отбранителните индустрии

OFFNews 01 октомври 2023 в 09:05 2862 0

Володимир Зеленски в София

Снимка БГНЕС/архив

Володимир Зеленски в София

България е една от страните, които ще се включат в новосформирания Алианс на отбранителните индустрии.

Това става ясно от традиционното вечерно видеообръщение на украинския президент Володимир Зеленски, съобщи БНР. Украйна ще се превърне в един от ключовите производители на оръжия и отбранителни системи в света, каза още Зеленски.

"И това не е просто амбиция или перспектива, това е потенциал, който вече се реализира. В момента, трябва да бъдем честни, Украйна е получател на помощ за сигурността. Но страната ни може и ще стане донор на глобалната сигурност. По-специално, благодарение на нашата отбранителна индустрия", допълни той. 

В алианса, чието създаване беше обявено от Зеленски вчера в Киев по време на форум на отбранителната индустрия, ще участват общо 38 компании от 19 държави. Сред тях, освен нашата страна, Зеленски посочи Австралия, Белгия, САЩ, Великобритания, Германия, Швеция, Дания, Северна Македония, Словакия, Испания, Финландия, Литва, Латвия, Естония, Хърватия, Чехия, Нидерландия, Канада.

По време на форума украинските производители са подписали 20 споразумения и меморандуми с фирми-партньори, съобщи още украинският президент.

На същия форум стана ясно, че в Украйна е започнал строеж на завод за турските дронове "Байрактар". Завършването му ще отнеме около година и половина.

Тази нощ руските сили отново атакуваха Южна Украйна с дронове. Ударни безпилотни летателни апарати "Шахед" са излетели от Черно море в посока Одеска област, съобщиха украинските ВВС. Ръководителят на Одеската областна военна администрация Олег Кипер призова жителите на региона да останат в убежищата. Агенция УНИАН съобщава за ракетен обстрел и срещу Харков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови