България и Румъния с обща кампания за Шенген, предлагат евродепутати

OFFNews 06 април 2023 в 20:18 1970 0

Снимка Getty Images

България и Румъния трябва да работят заедно за Шенген - тази теза изразиха участници в конференцията "България и Румъния - евроинтеграция по трудния начин?" в Дома на Европа в София.

Съпрезидентът на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) и български евродепутат Илхан Кючюк каза, че с румънския му колега Влад Ботош имат идея, която да се превърне в много силна кампания за Шенген - за голяма конференция за Шенген, която да свързва регионите. Той посочи, че идеята е форумът да бъде един ден в България и друг ден - в Румъния. Знакът ще бъде чисто политически, че общините от едната страна могат да работят с общините от другата страна и за това има европейски средства, посочи той.

Илхан Кючюк отбеляза, че трябва да търсим приятели. Той акцентира и на приятелството с Румъния, с която България има най-голям стокооборот след този с Германия. Кючюк коментира, че това, което не ни помага за еврозоната и Шенген, е политическата криза. Сериозните партньори искат да говорят с редовни правителства, отбеляза той.

Евродепутатът от Румъния Влад Ботош отбеляза, че България и Румъния са влезли заедно в ЕС и пред тях заедно стои въпросът за Шенген. Трябва да престанем с тази конкуренция между България и Румъния на опашката, кой е последен – това не ни помага, посочи той. По думите му, ако продължим това състезание, се надига евроскептицизъм. Влад Ботош отбеляза големия трафик и обмен между двете страни - всички стоки от Турция минават през България, след това идват в Румъния. Според него двете държави трябва да са най-добри приятели, да са заедно и да имат обща стратегия.

По време на конференцията посланикът на Румъния у нас Бръндуша Предеску коментира, че преди повече от месец румънският президент е дошъл в София, за да покаже ясно, че двете страни са заедно, рамо до рамо, този момент обаче не е бил толкова добре отразен в България. "Това е отговор на всякакви съмнения, че Румъния тръгва в една посока в ЕС, България – в друга. Честно казано, това не е възможно", заяви тя.

На въпрос има ли риск да ни разделят от Румъния за Шенген, вицепремиерът по управление на европейските средства в служебното правителство Атанас Пеканов коментира пред журналисти, че се борим да продължим процеса заедно.

Влизането в Шенген, еврозоната и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) – това трябва да бъдат наши приоритети, които да се случат максимално бързо, заяви той по време на конференцията. Тези приоритети не са абстрактна концепция, те са това, което ще катализира реформите, което ще ни помогне по-бързо да се справим и ще гарантира сближаването с ЕС, посочи той.

Влизането в ЕС в първите години беше тласък за реформи, сигурен съм, че присъединяването към ОИСР също ще бъде такъв тласък, коментира Пеканов.

Влязохме в ЕС и заспахме, коментира Гергана Паси - бивш министър на европейските въпроси. Тя посочи, че 2009 г., след като сме минали тригодишния преходен период и сме разбрали, че няма да ни се наложи предпазна клауза по отношение на вътрешен пазар и на авиация, сме влезли в режим на хиберниране. Коя е публичната кампания, която, което и да е българско правителство оттогава до ден днешен започна и завърши, дали имахме публична кампания за Шенген, за еврозоната или за която и да е голяма цел, която искаме да постигнем като държава член на ЕС, попита тя.

В конференцията участва и евродепутатът от Испания Ева-Мария Попчева, която е от български произход. Тя коментира, че може да се направи информационна кампания за еврото. Според нея България има ясни общи интереси с Испания, Португалия и Гърция по въпроси например като миграция, икономически показатели, държавни субсидии.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!