Българи от Пловдив изпирали парите на международни наркотрафиканти

OFFNews 05 февруари 2014 в 16:54 3313 1

Снимка: sxc.hu
Снимка: sxc.hu

Националната агенция за престъпността (НАП) на Великобритания проведе мащабна операция срещу мрежа за пране на пари на територията на четири държави - България, Великобритания, ЮАР и Испания.

Членовете на престъпната група са заподозрени, че са изпирали парите на по-голяма организация, занимаваща се с широк кръг от престъпления, включително трафик на висококачествени наркотици.

В България операцията е проведена по линия на международното правно сътрудничество, като координацията е осъществена от НАП на Великобритания и в нея са участвали 250 служители на правоохранителните органи на Великобритания, България, ЮАР и Испания.

Иззети са около 500 000 британски лири и диаманти - на стойност приблизително 100 000 британски лири. На територията на четирите държави са задържани 20 души.

В България операцията срещу мрежата за пране на пари е проведена в област Пловдив. В спецоперацията са участвали 75 служители от правоохранителните органи – прокурори от Окръжна прокуратура – Пловдив и следователи от Окръжния следствен отдел при Окръжна прокуратура – Пловдив, служители на ДАНС и МВР.

На място по координиране на операцията са работили и представители на НАП на Великобритания.

В Пловдивска област са претърсени общо осем адреса, иззети са множество СИМ-карти и телефони, значителен брой електронни носители и устройства, както и документи за самоличност на чужденци.

Като свидетели са разпитани голям брой лица с установена съпричастност към извършване на парични транзакции.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!