Байрактар започва да строи завод за дронове край Киев

OFFNews 07 февруари 2024 в 13:43 2448 2

Байрактар

Снимка Интернет

Селчук Байрактар и президентът Реджеп Ердоган

Турската компания, производител на дронове, "Байрактар" е започнала изграждането на завод близо до Киев, в който ще работят около 500 души и ще се произвеждат моделите й безпилотни самолети TB2 или TB3. Съобщението дойде от главния изпълнителен директор на компанията Селчук Байрактар пред Ройтерс.

Произведените в Турция дронове "Байрактар" придобиха световна известност, след като бяха използвани от украинската армия срещу руския агресор за унищожаване на бронирани машини и артилерийски системи.

Компанията е подписала договори за износ на своя дрон TB2 с 30 държави. Сред тях са Украйна, Етиопия, Либия и Азербайджан от 2018 г. насам.

"Заводът ни се строи. Необходими са около 12 месеца, за да бъде завършено строителството, след което ще преминем към използването на собствено оборудване и създаване на вътрешна организационна структура", е заявил ръководителят на компанията по време на посещението си в Световното изложение за отбрана в Рияд, Саудитска Арабия.

Предвижда се производственият му капацитет да е около 120 единици на година, но все още не е ясно върху кой от двата модела ще се съсредоточи дейността.

Запитан дали проблемите със сигурността, свързани с продължаващия конфликт в Украйна, биха представлявали трудност пред изграждането на завода Байрактар е отговорил, че "строителството протича по план" и че нищо не може да го възпрепятства. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки