Байдън предупредил Зеленски за 'явна възможност' Русия да нахлуе в Украйна през февруари

Москва отрича, САЩ искат Съветът за сигурност на ООН да се събере на открито заседание

OFFNews 28 януари 2022 в 07:31 2740 1

Снимка Getty Images

Съединените щати са поискали Съветът за сигурност на ООН да се събере на открито заседание в понеделник за обсъждане на "заплахата за международния мир и сигурността, произтичаща от струпването на руски войски на границата с Украйна, съобщиха дипломати, цитирани от Ройтерс.

Президентът на САЩ Джо Байдън е потвърдил в телефонен разговор вчера с украинския президент Володимир Зеленски готовността на Вашингтон да отговори решително, в случай че Русия нахлуе в Украйна, информира Белият дом. Байдън е предупредил Зеленски, че има "явна възможност" Русия да предприеме военни действия спрямо Украйна през февруари, съобщават още от Белия дом.

Байдън е казал на Зеленски също, че САЩ проучват възможността за допълнителна макроикономическа помощ за Украйна. Преди това Зеленски написа в Туитър, че с Байдън са се договорили за "съвместни действия в бъдеще" и са обсъдили възможностите за финансова подкрепа.

Междувременно Пентагонът съобщи, че струпването на руски военни на границата с Украйна е продължило и през последното денонощие, предадоха  ДПА и БТА. 

Продължаваме да наблюдаваме, включително през последните 24 часа, струпването на още бойни сили, разположени от руснаците, отново, в западната част на тяхната страна и в Беларус, заяви говорителят на Пентагона Джон Кърби. Той добави, че в Украйна ще бъде изпратена допълнителна военна помощ, която би следвало да пристигне в "сравнително кратък срок". 

Напрежението през последните седмици расте, като САЩ и съюзници от НАТО изразиха безпокойство, че струпването на около 100 хиляди руски военни край Украйна е знак, че Москва планира да нахлуе в своята съседка. Русия отрича да има подобни намерения. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22547

1

dolivo

28.01 2022 в 07:49

еми квака като патка, ходи като патка, изглежда като патка, какво ли е това животно?