Байдън отговаря на въпроса мисли ли, че Путин е убиец

OFFNews 17 март 2021 в 14:52 4014 0

Снимка Архив - БГНЕС

Руският президент Владимир Путин е подкрепил "операции, целящи да подкопаят кандидатурата на Джо Байдън", става ясно от доклад на разузнаването на САЩ за опитите за чуждестранна намеса върху вота от 2020 г., цитиран от "Ню Йорк таймс".

От доклада става ясно още, че руските операции "подкрепяли бившия президент Тръмп, подкопали общественото доверие в изборния процес и изострили социално-политическите разделения в САЩ".

В документа не се посочват имената на замесените, но се намеква за бившия адвокат на Тръмп -  Рудолф Джулиани, който обвини Байдън в корупция заради ръководния пост на сина му в голяма украинска газова компания. 

В доклада се посочва, че освен Русия и Иран се е опитал да повлияе на вота. Усилията на Техеран обаче са били в обратна посока - да се попречи на евентуалното преизбиране на Тръмп.

Венецуела, Куба, както и ливанската групировка "Хизбула" също да се опитали да повлияят на вота. 

Русия отхвърли твърденията в доклада като "необосновани". Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви още, че Русия "няма нищо общо с кампании срещу никой от кандидатите", предава Асошиейтед прес.

Американският президент Джо Байдън също коментира констатациите на доклада в сутрешния блок на Ей Би Си. Той определи Путин като "убиец" и се закани, че руският президент скоро "ще си плати". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови