Байдън наруши обещанието си: Даде зелена светлина за изграждане на още 30 км гранична стена с Мексико

OFFNews 05 октомври 2023 в 15:13 2620 4

стена

Снимка Getty images

Граничната стена с Мексико ще бъде продължена с още 30 км.

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън разреши изграждането на около 30 км гранична стена в южната част на Тексас, за да се спре потокът от нелегална имиграция от Мексико, съобщи Би Би Си.

При встъпването си в длъжност Байдън почти веднага спря изграждането на граничната стена, започнало при Доналд Тръмп. Това беше една от ключовите точки в предизборната му кампания - той обеща, че "при моята администрация няма да бъде построен нито един метър стена". В изявлението за спиране от 20 януари 2021 г. се казва, че "изграждането на огромна стена, обхващаща цялата южна граница, не е сериозно политическо решение".

Въпреки това вчера администрацията на Байдън обяви, че спира действието на 26 федерални закона в южен Тексас, за да продължи строителството. Това е първият път, в който Байдън използва изпълнителните си правомощия, така широко използвани от неговия предшественик.

Министерството на вътрешната сигурност публикува известие във Федералния регистър на САЩ.

Сред спрените федерални закони са Законът за чистотата на въздуха, Законът за безопасна питейна вода и Законът за застрашените видове. По този начин ще се избегнат продължителни проверки и съдебни спорове във връзка с нарушения на законите за околната среда.

"В момента съществува остра и спешна необходимост от изграждане на физически бариери и пътища в близост до границата на САЩ, за да се предотврати незаконното влизане в Съединените щати в районите на проекта", заяви министърът на вътрешната сигурност Алехандро Майоркас.

Според правителствени данни през тази финансова година в 21-те окръга по долината Рио Гранде са регистрирани около 245 000 незаконни преминавания на границата.

"Конгресът отпусна средства за граничната бариера в долината Рио Гранде през фискалната 2019 г. и отделът се ангажира да използва тези средства по предназначение", се казва в изявление на Граничния патрул и митниците на САЩ. - Службата остава ангажирана с опазването на културните и природните ресурси на страната и ще прилага разумни екологични практики за проекта, обхванат от това освобождаване."

Хълмистият терен на окръг Стар, разположен на площ от над 3000 кв. км между градовете Сапата и Макален в Тексас, е дом на около 65 000 души. Той е част от Националния резерват за диви животни в долината на Долно Рио Гранде.

Граничните патрули и митническите служби на САЩ обявиха проекта през юни, а през август започнаха консултации с местните жители, като публикуваха карта на допълнителните участъци от стената, които ще добавят до 32 км към съществуващата система от гранични бариери в района.

По време на управлението на Тръмп между 2017 г. и януари 2021 г. по югозападната граница бяха изградени около 724 км огради. Губернаторът на Тексас Грег Абът възобнови тази работа, след като администрацията на Байдън я спря в началото на своето президентство.

Поддръжниците на стената твърдят, че отмяната на федералните закони трябва да бъде отправна точка за промяна на политиката като цяло.

"Сигурната стена е ефективен инструмент за поддържане на контрола върху нашите граници", казва Дан Стайн, президент на Федерацията за американска имиграционна реформа. - "Правейки тази отстъпка, администрацията трябва незабавно да започне изграждането на стена по цялата граница, за да предотврати преместването на нелегалния трафик към други части на границата.

"Граничната стена е решение от 21-ви век на проблем от 14-ти век. Тя няма да засили сигурността на границата в окръг Стар", обяви конгресмен Хенри Куелар. - Продължавам да се противопоставям на разхищението на средства на данъкоплатците за неефективна гранична стена".

Срещу строежа се обявяват и природозащитниците. Те смятат, че стената ще премине през местообитанията на застрашени растения и видове.

"Стената ще постави непробиваема бариера точно през сърцето на тези местообитания. Тя ще спре миграцията на дивите животни. Тя ще доведе до унищожаването на огромно количество зони за убежище на диви животни. Това е ужасяваща стъпка назад за граничните райони", казва природозащитникът от Югозападния център за биологично разнообразие Лайкън Джордал.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1395

4

Гьорче2

06.10 2023 в 03:37

Нее, НЕ съм сгрешил преди Bad Horse! Оттегляне на Извинението! От къде ви намират такива бе!

12407

3

Bad Horse

05.10 2023 в 16:14

#ТръмпБешеПрав

-1395

2

Гьорче2

05.10 2023 в 15:35

Няма да стане със Стени! Едно време САЩ Хубаво Изнасяха ДЕМОКРАЦИЯ и ПРОСПЕРИТЕТ по Света, НО СССР ги ЗАБАВИ, Но НЕ Спря! За Съжаление последно време Американците не предприемат МЕРКИ за СТАБИЛИЗИРАНЕТО на Южна Америка, както и ЕС Не прави това и за Африка, Азия, а в същото Време Русия е станала По ГОЛЯМО ЗЛО от СССР на Брежнев и Хрушчов, Настига САТАНАТА Сталин по САБОТАЖ И РАЗРУХА И АНТИ ЧОВЕШКА ДЕЙНОСТ!

1005

1

Чичо Джо

05.10 2023 в 15:32

След като Демократите сами си създадоха огромен проблем, обявявайки край на строежа на стената и правото на убежище на всеки нелегален имигрант в Ню Йорк, сега се усетиха, че сами си забиха пирон в ковчега ... сагата ще става все по-интересна на наближаването на изборите ...

 
X

Мистерии в Хераклея Синтика