Бъдещият премиер на Великобритания: Борис Джонсън или Тереза Мей?

OFFNews 30 юни 2016 в 11:56 3394 2

Снимка BBC

Бившият кмет на Лондон Борис Джонсън и британският министър на вътрешните работи Тереза Мей са основните претенденти в надпреварата за премиер на Великобритания. 

Очаква се за поста да се кандидатират още бившият министър на отбраната Лиъм Фокс и министърът на труда и пенсиите Стивън Краб.

По-рано и министърът на правосъдието Майкъл Гоув заяви, че ще се впусне в надпреварата за овакантения пост, въпреки че преди това обяви подкрепата си за Борис Джонсън.

Тереза Мей обяви кандидатурата си за премиерския пост с писмо в днешния брой на вестник "Таймс". Като основно свое предизборно обещание тя посочи сплотяването на британския народ в периода на политическа и икономическа несигурност след Brexit. 

Мей обещава още да договори най-добрите условия за излизането на Великобритания от ЕС и да лансира радикална програма за социални реформи. 

Тереза Мей е вътрешен министър от 2010 г. и заради твърдата си политика е наричана новата Маргарет Тачър.

Очаква се по-късно днес кандидатурата си за премиерския пост да обяви официално и бившият кмет на Лондон и лидер на кампанията за излизане на Великобритания от ЕС Борис Джонсън.

Британската букмейкърска къща "Ладброукс" посочи Джонсън за фаворит в надпреварата за премиерския пост. 

Залозите за Джонсън да стане премиер са 1 към 1. Следват Тереза Мей със залог 3 към 1 и правосъдният министър Майкъл Гоув - с 5 към 1.

Името на новия премиер ще стане известно на 9 септември след вътрешен вот на 150 000 членове на Консервативната партия, които ще изберат един от двамата финалисти, избрани от депутатите тори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!